01/19/13 18:50
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: До 5 години страната ни ще задоволи нуждите си от газ



До 5 години България ще задоволява напълно нуждите си от природен газ от находища на територията на страната, а това ще доведе до трайно поевтиняване на газа - с мининум 35 процента. Това прогнозира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Добиваният в страната природен газ до момента задоволява около 1/6 от нуждите на българския пазар. Очаква се до 2018 г. новите находища в Черно море да увеличат неколкократно добивите.

„Добивите на местен газ за 2012 г. са около 490 милиона тона кубика, при обща консумация от 3 милиарда. Очакваме тази година добивът да надмине 550 милиона”, обясни Добрев.

През 2012 г. България е била на второ място в Европа по добив на злато. Икономическият министър обаче отхвърли като спекулативни твърденията, че големите златни залежи могат да повишат радикално жизнения стандарт чрез национализация на концесиите.

„Спекулациите за това, че огромните количества злато могат да повишат стандарта на българина, са спекулации затова, защото това злато не се намира на повърхността, за да се пресегнем да го вземем, да го депозираме в БНБ и да започнем да плащаме пенсии с него. Това е несериозно! Процесът е много сложен, свързан е с много разходи, хиляди хора работят в този добив и има огромни експлоатационни разходи”, заяви енергийният министър.


www.novini.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване