01/19/13 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Проектът Скопие 2014 е провокативен и без аналог в региона

Проектът Скопие 2014 е провокативен и без аналог в региона. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама” по БНТ. Аз съм роден в Пирин, където е Гоце Делчев и точно този най-български край на България акустира в една Триумфална арка по-голяма от тази в Париж и аз винаги съм си задавал въпроса – защо това е така, каза Плевнелиев.
Считам, че е много силно проевропейска позицията на България, която посочи проблема. Европа очаква от нас да имаме активна позиция по формирането на дневния ред, задаването на решенията и посочването на проблемите в региона, каза Плевнелиев.
България не наложи вето – напротив, нашият глас бе чут. Аргументите, сложени на масата, бяха приети единодушно и от тук нататък прогресът на Македония ще бъде следен. Да, ние подкрепяме усилията на Македония и на страните от Западните Балкани по техния път към евроинтеграцията, но сме честни – проблем има и той трябва да намери своето решение, посочи президентът.
Проблеми между хората от двете страни на границата ни с Македония няма. Днес проблемът е много елементарен, той е, че т. нар. политика на антиквизация, водена от управляващите в Скопие, по-скоро създава фалшива илюзия, отколкото да дава конкретни и работещи решения за бъдещето, допълни Плевнелиев.
Освен, че ще защитим националния интерес и историята - такава, каквато е, защото България е символ на това, ние ще помогнем заедно с ЕК проблемите да бъдат адресирани и да намерят своето решение, каза още Плевнелиев.





















БНТ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване