01/19/13 06:46
(http://www.klassa.bg/)

Тайната на лидерството е в гените

Лидерите действително се раждат такива, а не се създават, заявяват учени, след като открили ген, от който зависи вероятността даден човек да управлява или да бъде управляван.
След анализ на ДНК проби от 4000 души екип изследователи от Университетския колеж в Лондон стигнали до заключението, че тези, които са носители на този ген, имат 25% по-голям шанс да заемат началническа длъжност.
„Идентифицирахме генотип, наречен rs4950, който изглежда е свързан с предаването на лидерските качества от поколение на поколение”, пише водещият учен д-р Ян-Еманюел де Нийв в списание Leadership Quarterly. Същевременно той заявява, че половината от населението притежава този ген, така че опитът и околната среда все пак играят основна роля за заемането на по-амбициозна позиция.
Някои от най-великите лидери в съвременната история са Мартин Лутър Кинг, Ганди, Нелсън Мандела и сър Уинстън Чърчил. Според новото проучване някои от тези исторически личности са били благословени да притежават лидерския ген.
Д-р Де Нийв добавя: „Необходими са още изследвания, за да се разбере начина, по който rs4950 взаимодейства с други фактори, като например средата, в която едно дете се обучава.”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване