01/20/13 12:28
(http://www.klassa.bg/)

Ден преди да се закълне, Обама боядисва етажерки в училище

Ден преди да положи клетва за втория си мандат в Белия дом, президентът Барак Обама участва във национална доброволческа акция, която се превръща в традиция, предаде Ен Би Си. В навечерието на първото му встъпване на поста през 2009 г. Барак Обама и съпругата му обявиха „Национален ден за служба на страната“ в памет на Мартин Лутър Кинг . На този ден, който предхожда президентската иногурация, всички американци са призовани да се включат в доброволен труд. В събота президентската двойка боядисва рафтове в началното училище „Бървил“ във Вашингтон. Обама призова хората да се обърнат един към друг и да работят един за друг.
В доброволния труд се включиха също вицепрезидентът Джо Байдън и съпругата му, а на различни места в страната участваха известни артисти и ТВ водещи. В Ню Йорк кметът Майкъл Блумбърг и подчинените му помагаха в разчистване на пораженията от от бурята „Санди“.
Церемонията по иногурацията на Барак Обама започва в неделя с полагане на клетва в Белия дом в присъствието на малък брой хора. Тържествената иногурация пред публика ще бъде в понеделник на стълбите пред Конгреса, когато ще има и парад в центъра на Вашингтон
Пресговорителят на президента Джей Карни уточни, че в Белия дом в неделя ще присъстват само членове на семейство Обама, най-близките му сътрудници и малък брой журналисти. Първи пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс ще се закълне вицепрезидентът Джо Байдън. После Обама трябва да произнесе следните думи: „Тържествено се заклевам и потвърждавам, че честно ще изпълнявам задълженията на президент на САЩ и доколкото позволяват силите ми ще пазя и защитавам конституцията на Съединените щати“. Към тези думи, заложени в основния закон, се добавя „И Бог да ми помага“.
ИТАР-ТАСС припомня, че преди 4 години на Обама му се наложи два пъти да произнася клетвата. По време на иногурацията през 2009 г. на Капитолийския хълм, съдия Робъртс, а след него и Обама, сбъркаха думите. За да няма претенции за нередност, на следващия ден се наложи церемонията да се дублира в Белия дом.
В речта, която Обама ще произнесе в понеделник след клетвата на западните стълби на Копитолия се очаква той да говори не толкова за предстоящите му задачи, а за моралните принципи и общочовешки ценности, които трябва да стоят в основата на властта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване