01/21/13 13:49
(http://www.klassa.bg/)

38 фирми искат да оползотворяват отпадъци

Общо 38 фирми по оползотворяване на отпадъците са подали заявления за разрешителни за извършване на тази дейност през настоящата година, сочат официални данни. По Закона за управление на отпадъците обаче фигурира и изискването за внасяне на банкова гаранция, която прави дейността законна. За фирмите за оползотворяване на отпадъци от МПС тя е на стойност 1 млн. лева. Банковата гаранция се предоставя за едногодишен период и се отнема при евентуално нарушение на законовите изисквания. За сравнение, броят на подалите заявления за рециклиране на отпадъци организации през изминалата 2012 г. е бил 52.

По-конкретно, от общо 15 фирми по оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства през миналата година, само 6 са подали заявление за издаване на разрешение до 14 януари 2013 г. Броят на организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки се запазва от 2012 г. (6 броя). Също колкото изминалата година ще бъдат и фирмите по оползотворяване на излезли от употреба гуми – 5 са подали заявления за разрешителни.

8 от фирмите по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване не са поискали разрешителни, така че от 13 през миналата година, се очертава през тази само 5 да продължат дейността си. Организациите, които в момента  могат да оползотворяват отработени масла са 5 на брой, докато през изминалата година са били 6. Оползотворяването на отпадъци от негодни за употреба батерии и акумулатори  ще бъде извършвано от общо 7 фирми, т.е. колкото са били и през 2012 година. 

Към момента още не е ясно колко от 38-те  организации по оползотворяване на отпадъци, които са подали заявления за разрешителни до средата на януари, са платили и изискваната банкова гаранция. Онези от тях, които не са я внесли, а  само са подали заявление за разрешително, в момента извършват дейността си незаконно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване