01/21/13 12:29
(http://www.klassa.bg/)

Австрийците гласуваха за запазване на всеобщата военна служба

Жителите на Австрия не подкрепиха създаването на професионална армия и се произнесоха на референдум за запазване на всеобщата военна повинност. За оставането й са гласували 59,77% от участвалите в допитването гласоподаватели в 8 от 9-те федерални провинции. Против са само жителите на Виена. Избирателната активност е била над 50%.
Наблюдатели отбелязват, че тези резултати няма да повлияят на съдбата на управляващата коалиция, въпреки, че позицията на двете партии в нея по въпроса за всеобщата военна служба бяха диаметрално противоположни, отбелязва ИТАР-ТАСС. Социалдемократите са бяха обявили за създаване на професионална армия, а консерваторите в лицето на Австрийската народна партия – за запазване на сега действащата система за военна и алтернативна повинност.
Резултатът удря единствено министъра на отбраната на Австрия Норберт Дарабос, който е убеден привърженик на професионалната армия и водеше активна кампания за нея. Очаква се той да подаде оставка. Прогнозите са, че управляващата коалиция няма да се разпадне и ще изчака редовните парламентарни избори през есента.
След този референдум, Австрия остава в групата на европейските страна, които нямат професионална армия, заедно с Дания, Финландия, Норвегия и Швеция, отбелязва Евронюз.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване