01/21/13 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Боинг 787 остава на земята

Японската компания Ол Нипон Еъруейс /All Nippon Airways -ANA/ обяви в понеделник, че отменя общо 335 полета, от които 43 международни, между 16 и 27 януари. Това става, защото самолетите й Боинг 787 Дриймлайнер /Boeing 787 Dreamliner/ изгубиха лиценз за излитане, докато не бъде гарантирана тяхната безопасност.

Отменените полети засягат общо близо 48 хиляди пътници, според авиокомпанията. Неин Боинг 787 имаше сериозен проблем с един от акумулаторите си, който го принуди да се приземи аварийно на летище в южната част на Япония.
Тази авария, втората по рода си за по-малко от две седмици, накара властите в САЩ, Япония и други страни да спрат от експлоатация 50-те Боинг 787, доставени на различни компании по света.
За предстоящия период от понеделник, 21 януари до неделя, 27 януари са отменени 149 вътрешни и 22 международни полета.
Боинг спря доставките на 787, докато проблемът с акумулаторите не бъде решен.
Японски и американски официални лица започнаха в събота анализ на инцидентите.
Следователите откриха в петък презареждащите се литиево-йонни батерии напълно деформирани и почернели, сякаш са преживели пожар. Те са останали и без течния си електролит.
Въпреки това, причината за този инцидент е все още неизвестна. Не е ясно дали проблемът е в самата батерия /произведена от японската компания GS Yuasa/, автоматиката, която я интегрира в системата /проектирана от френската компания Thales/ или от друг произход.

















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване