01/21/13 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Бъфет: Американският дълг сам по себе си не е проблем

Милиардерът Уорън Бъфет вярва, че федералният дефицит трябва да бъде стабилизиран като съотношение към американския икономически растеж, но сам по себе си фактът, че страната е на червено с $16,4 трлн., не е обезпокоителен. „Не е хубаво, когато равнището на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) расте, но самите задължения не са проблем“, коментира главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway в интервю за новинарското шоу на Си Би Ес „Съндей морнинг“.
Като процент от БВП, а това трябва да е основното мерило, държавният дълг е по-нисък, отколкото след Втората световна война“, допълни Бъфет, който е отявлен застъпник на вдигането на данъците за богатите американци – позиция, която той подсказа и в тази си публична изява. „Бих казал, че в страна с БВП от $50 000 на човек от населението не би трябвало да има гладни или зле образовани хора, никой не би трябвало да се притеснява дали ще може да си позволи медицински грижи или как ще живее на стари години“, заяви той.
Все пак Бъфет, който вече е на 82 години, побърза да добави, че не проповядва споделяне на богатството до степен, в която да бъде унищожена мотивиращата сила за иновации, като заяви, че позицията му не означава търсене на равенство. Като изброи хората с принос за създаването на Apple Inc., Hewlett-Packard Co. и Microsoft Corp., Бъфет посочи: „Искате социални неравенства, хора като Стив Джобс, които правят изобретения в гаражите си, или като Дейв Пакард, Бил Гейтс и още много други. В същото време обаче не е редно някой да си ляга гладен, да не получи медицинска помощ или изобщо да бъде лишен от основни неща в живота.“
Колкото до обезсърчаването, което американците вероятно чувстват в лицето на политическите препирни и упоритите безизходици в Конгреса, Бъфет изрази оптимизъм. „Положителните страни във функционирането на страната напълно обезличават недостатъците на управленската машина във Вашингтон. Тези 535 души няма да спънат 315 млн. американци във времето. Знам го.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване