01/21/13 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Отбелязваме Бабинден по стар стил

Родилната помощ отбелязва днес своя професионален празник. Чества се официално от 1951 г., когато на този ден се е отбелязвал Бабинден. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на отбелязването на Бабинден се измества по нов стил - на 8 януари.

Денят на родилната помощ се запазва обаче на 21 януари. В деня на празника се отдава почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

По стар стил днес се празнува и Бабинден. Това е един от големите народни празници, посветен на жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

В миналото  денят се е тачел като изцяло женски празник, тъй като са бабували само жени. Днес обаче много мъже упражняват професията акушер-гинеколог. За тях жената е просто пациент. Жените пък много отдавна не се свенят да бъдат израждани от  силния пол.























btv.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване