01/21/13 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Не използвайте случилото се в събота за политически цели

Президентът Росен Плевнелиев заяви в понеделник че са допуснати слабости в работата на НСО при опита за атентат срещу бившия вече лидер на ДПС Ахмед Доган. Той говори  по време на отчета си за 1 година на поста като държавен глава.
 "Имам възможност от и от тази трибуна да изляза с категоричен призив към политическите лидери в България да не използват станалото в събота за предизборни цели. Ще бъде много опасно и безотговорно", призова Плевнелиев.
 "Абсолютно недопустимо е да може случаен човек да влезе на един висш форум на парламентарно представена българска сила и да насочи пистолет от близка дистанция до лидер на политическа партия", заяви още президентът. Той определи нападението срещу Доган като "недопустим акт на посегателство не просто срещу един политически лидер, но и срещу демократичните ценности и устои на нашата държава“.
„Доклад за "Хизбула" нямам. Не съм виждал такъв. Не съм получавал такъв. Категорично отричам до мен да е достигал такъв доклад“. Това заяви Плевнелиев по повод появилата се миналата седмица информация в израелска телевизия, че външният министър Николай Младенов е представил доклад за атентата в "Сарафово" на премиера на Израел, в който се посочва, че "Хизбула" стои зад атентата.
На 5 февруари на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на фокус ще бъде атентатът. Президентът очаква и външният, и вътрешният министър да излязат с доклад, включително в по-широк контекст, но и конкретно за атентата на летище "Сарафово".
Според Росен Плевнелиев успехът на благотворителната кампания „Българската Коледа” доказва, че в страната ни живеят милиони добри хора, които са готови да подадат ръка и да помогнат. През тази една година отворихме президентството за дебати, като отново повтарям, че президентската институция е надпартийна и нека гражданите да я припознават като своя, коментира Плевнелиев. Той обеща да продължава да работи за независимостта на президентската институция, за морала и за доброто име на политиката, която тя води.
Като успех президентът посочи и реформата в сектор „Сигурност”, която е в процес на осъществяване. Досега НРС, НСО работиха без законова рамка и „на парче”, заяви Плевнелиев.
През измилата година успяхме да направим така, че Консултативния съвет по национална сигурност да заседава по ясни правила, след като 18 години работи без липса на такива, което също е доказан успех за нас, посочи още президентът Плевнелиев.
Той коментира и някои от основните си приоритети за 2013 година.
През настоящата 2013 година България трябва да работи за подобряване на бизнес средата, за енергийна ефективност и за осигуряване на заетост на населението, заяви държавният глава.
Основни задачи за страната ни според Плевнелиев са подобряването на бизнес средата у нас, повишаването на ефективността на институциите, развитие на иновациите и създаване на нови индустриални политики. Бъдещето на България е в производството, заяви президентът. Той обеща, че ще продължи да подкрепя малкия и средния бизнес, защото именно те създават две трети от работните места у нас.
По думите на Плевнелиев - енергийната ефективност трябва да бъдат навсякъде и да мотивират всяко едно наше действие. Във фокус на държавата ще бъдат именно проектът „Набуко”, подписването на договори за изграждане на газови интерконектори България – Гърция, България – Турция, както и започването на нови концесии за добив на газ, посочи Росен Плевнелиев.
Държавният глава коментира и реформите в социалната сфера.
Задача на управляващите са образователната реформа, както и промените в здравеопазването. През 2013 година ще се организират форуми със световната здравна организация за реформата в здравеопазването, защото електронното здравеопазване, реформата в спешната помощ и модернизирането на университетските болници трябва да бъдат осъществени, коментира Плевнелиев.
Дефицитът на справедливост в обществото, недостатъчната приемственост и демографските показатели са трите основни проблема на България, каза още президентът.
Като мерки за справяне с недостатъчната справедливост в българското общество той посочи най-напред изграждането на работеща правосъдна система, в която институциите служат ефективно за хората. Българите трябва да видят, че правосъдната система у нас произвежда видими и полезни резултати, отбеляза Плевнелиев.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване