01/21/13 14:31
(http://www.klassa.bg/)

Само 3.4% от горивата на бензиностанциите са некачествени

Делът на некачествените течни горива на пазара за последните четири години е намалял значително и през 2012 г. е само 3.4%. Това съобщи главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Петър Костадинов.
Различните нарушители използват вариации от компоненти, за да разреждат горивото и така нарушават качеството му. Костадинов потвърди, че през зимата дизелът има специална добавка, която не му позволява да замръзне до минус 15 градуса, но тя го оскъпява.

До 2009 година делът на некачествените горива е намалявал леко, уточни Костадинов. Той направи сравнение, че когато контролът е въведен в другите страни от ЕС, рязкото намаляване на некачествените горива на пазара е настъпило след четири-пет години, докато у нас са били необходими шест, дори седем години.

Така постигнатото понижение на некачествените гориво до около 3 на сто от пазара вече ни поставя на едно добро средноевропейско равнище, смятат от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. „На десетата година от контрола успяхме да достигнем добро средно равнище“, коментира Костадинов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване