01/21/13 00:37
(http://e-vestnik.bg/)

Сърби създадоха “стая на яростта” за освобождаване от гнева

Асошиейтед прес

Саво Дувняк оглежда стаята, вдига метална бейзболна бухалка и разбива наред каквото види - легло, маса, полички, стол, докато не остане нищо за разбиване. Това не е криминално нападение. Това е “стая на яростта”.

И тя си пробива пътя към успеха в Сърбия с всеки един насъбрал гняв посетител, който идва тук. “Толкова е хубаво!”, казва Дувняк, потен и запъхтян, докато се любува на купчината отломки, които е създал - само срещу скромно заплащане. “Чувствам, че съм се освободил от цялата си негативна енергия. Последната година беше трудна и исках да я завърша с гръм и трясък!”, продължава излиянията си 18-годишният младеж.

Откакто бе открита в северния сръбски град Нови Сад през октомври, “стаята на яростта” привлече огромно внимание в страната, където две десетилетия на войни, политически кризи и икономически трудности изкараха много хора от релсите. Вдъхновена от “стаята на гнева” в Далас, Тексас, сръбската версия бе създадена от двама тийнейджъри, които видели американския оригинал в интернет и си помислили, че това може да бъде начин да спечелят джобни пари.

“Средно имаме по един човек на ден, достатъчно, за да продължим”, казва 18-годишният Никола Паушич, създал стаята заедно със свой приятел. Даласката версия струва до 75 долара на сеанс и има внушително количество обекти за разрушение, включително компютри и офис мебели. Сръбската “стая на яростта”, импровизирана в бивш гараж, е много по-оскъдно обзаведена и по-евтина.

Срещу около 6 долара имате право да разбиете стол, маса, легло, закачалка за дрехи и полица за книги, включително и вещи като снимки в рамки, празни кани и пластмасови съдове. Клиентите трябва да носят каска, предпазни очила и ръкавици. След това те могат да се отморят, слушайки отпускаща музика, като оставят чистенето на персонала.

“Десетки са идвали вече, хора от всички възрасти”, казва Паушич, като добавя, че стаята е популярна и сред жените. По неговите думи, на посетителите обикновено им трябват около пет минути да разрушат всичко в стаята.

Това може да бъде лесен начин за изпускане на парата, но експертите предупреждават, че проекти като този не са заместител на терапията за овладяване на гнева. Саня Марянович, психолог от Белград, казва, че модерната наука търси начини да контролира фрустрациите, преди те да са избили в бясна ярост.

Тя обяснява, че “изливането на гнева ви дава моментно чувство на освобождаване, но в края на краищата човек привиква с чувството на гняв.” “В стресова ситуация човек може да брои до десет или да направи няколко дълбоки вдишвания. Много по-полезно е да се практикува йога”, твърди тя.

Паушич казва, че всеки посетител трябва да подпише документ, който съдържа клауза, че “стаята на яростта” няма претенции, че предлага медицинска помощ. И след като сеансът приключи, на клиентите дават диск, който съдържа информация за професионални терапевти и указания как да се свърже с тях.

Дувняк от своя страна намира и терапевтичен ефект в “стаята на яростта”. Той казва, че сеансът му помага да свали част от напрежението, натрупано при учене, като добавя, че много негови приятели се чувстват по същия начин. “Това е по-добро, отколкото да се сбием”, заключава той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване