01/21/13 14:37
(http://www.klassa.bg/)

Тройката кредитори дава „глътка въздух“ на Гърция по плана за икономии

Международните кредитори на Гърция – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) - са позволили 6-месечен мораториум за икономиите в Гърция, пишат местни медии.
В този период кредиторите няма да изискват въвеждането на нови мерки за съкращаване на разходите. Същевременно гръцкото правителство ще трябва да се придържа към изпълнението на вече предприетите мерки, пише гръцкото издание Kathimerini.

Целта на Тройката е да се даде възможност на управляващите в Гърция да изпълнят по-спокойно заложените мерки за съкращаване на разходите и структурните реформи, като в същото време се цели да се избегнат спекулации за дълговите проблеми на Гърция около изборите в Германия. Ново напрежение в Гърция и противопоставяне на идеите за въвеждане на поредни мерки за икономии и реформи могат да повлияят на предстоящите избори, коментират източници на изданието.

Въпреки позволяването на отсрочка на Гърция обаче, международните кредитори остават сериозно притеснени за събираемостта на данъците и загубите за хазната от укриването на приходи. Именно затова страната трябва да изпълни заложените изисквания по отношение на събираемостта на данъците, преди да се обсъди отпускането на допълнително финансиране, обясняват от гръцкото финансово министерство.

С 6-месечен мораториум за икономиите правителството ще може да се съсредоточи върху изпълнението на мерките за повишаване на данъчните приходи, без да се засилва допълнително социалното напрежение.
В доклада на МВФ за Гърция, публикуван преди два дни, се изразява притеснение, че през настоящата година тежките мерки за икономии могат да предизвикат силна ответна реакция от страна на гражданите.

В интервю за гръцкия вестник генералният директор на МВФ Кристин Лагард коментира, че кредиторите могат да обмислят ново орязване на гръцкия дълг, ако страната изпълнява поетите ангажименти.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване