01/22/13 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Глобяват за вода в пилешкото и със задна дата

Производителите и търговците ще бъдат глобявани, ако предлагат пилешко месо с по-високо от допустимото съдържание на вода, дори и то да е произведено и постъпило в търговската мрежа преди датата на влизане на новата разпоредба в сила, т.е. и преди 21 януари. Това стана по време на проверката, направена от министърът на земеделието Мирослав Найденов в софийския Mall Bulgaria.

Според новата Наредба, производителите не трябва да допускат повече от 4.3% вода в пилешките продукти. Затова според Найденов участниците на пазара са имали достатъчно време да се съобразят с разпоредбите й. Според някои търговци обаче, цитирани от БТА, нормативният акт не посочва какво трябва да се направи със стоката, заредена преди 20 ноември миналата година, която е с дълъг срок на годност. Вариантите, по думите на министъра, са два: предаване в Българската хранителна банка или в екарисаж.

Глобата за първо нарушение на производител е 10 хил. лв., а при второ - обектът би трябвало да се затваря. За търговците глобата е 5000 лв.

"Тези, които ни продават вода, а не месо, лъжат потребителите. На продуктите дори пише 25 и 30 процента съдържание на вода, показаха проверките", коментира Найденов. Той уточни, че ще бъдат проверени всички търговски вериги. "Искаме проверката да е сигнал към всички останали, които, ако имат от неотговаряща на изискванията стока, да я приберат от щандовете“, посочи министърът. Според наредбата, вносното пилешко месо също ще трябва да се опакова в преработвателните предприятия по новия ред.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване