01/22/13 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Рубини: Световната икономика ще е с ръст от около 3% през 2013 г.

Икономическият ръст на световната икономика вероятно ще бъде около 3% в глобален мащаб, прогнозира икономистът Нуриел Рубини в коментар за Project Syndicate. Според него темповете на възстановяване ще са различни в различните региони на света. Те ще са изключително бавни в развитите икономики, където растежът ще се движи около 1%, и по-бързи в развиващите се страни, където се очаква ръст от около 5%.

Болезненото намаляване на задлъжнялостта в развитите икономики ще продължи, като това ще забави икономическия растеж там, посочва Рубини. Възстановяването на икономиките ще се забави допълнително от фискалните ограничения, които със сигурност вече не са „спациалитет“ само на затруднените държави от периферията на еврозоната и Великобритания. Бюджетните икономии вече се разпространяват и към ядрото на еврозоната, САЩ и другите развити икономики с изключение на Япония, подчертава икономистът. Централни банки на най-големите развити икономики са ангажирани с някаква форма на количествени улеснения. Глобалната икономика обаче се изправя пред серия „мини рискове“, предупреждава Нуриел Рубини.

Първо, частичната бюджетна сделка в САЩ, която се отнасяше до данъчното облагане, не доведе, поне досега, до преодоляването на фискалната пропаст. Предстои „грозна битка“ за „тавана“ на дълга и ограничаването на бюджетните разходи на Вашингтон.

Не са решени и фундаменталните проблеми на еврозоната, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) се справи с риска от разпадането на паричния съюз. Тези проблеми, заедно с цялостната политическа несигурност, ще се възродят през втората половина на годината, прогнозира икономистът.
В крайна сметка стагнацията и рецесията, изострени от фискалното затягане, и продължаващата кредитна криза, вече са нормални за Европа. Не е решен и проблемът с огромните публични и частни дългове. Частният сектор няма да има никаква причина да продължава да финансира дефицитите по текущите сметки.

Друг източник на проблеми е Китай, където икономиката продължава да се надява на нов кръг стимули. Моделът на растеж на страната не е устойчив и се базира на прекомерен износ и фиксирани инвестиции, високи спестявания и ниско потребление. Очаква се до второто полугодие да се засилят инвестициите в имоти, инфраструктура и в индустрията, но едва ли новото управление на страната ще приложи по-радикални реформи за увеличаването на доходите на домакинствата, а оттам и на потреблението, което означава, че БВП няма да нараства достатъчно.

Друг проблем, който очертава Рубини, е забавянето на много от развиващите се държави, сред които са и останалите страни от БРИКС, в които все още контролираните от държавата компании и банки играят огромна роля за икономиката. Целият Близък и Среден Изток – от държавите от Магреб до Афганистан и Пакистан, е социално, икономически и политически нестабилен, като „арабската пролет се превръща в арабска зима“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване