01/23/13 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Днес се решава съдбата на кабинета в Словения

Парламентарно представените партии в Словения не успяха да се разберат за съхраняване на управляващата коалиция , която може да се разпадне поради подозренията в корупция към премиера Янез Янша, предаде словенската телевизия RTV.

"Нищо не се е променило", коментира председателят на парламента и лидер на участващата в управляващата коалиция партия "Граждански списък" Грегор Вирант. Това означава според политически наблюдатели, че в близките дни кабинетът може да остане без подкрепата на парламента и да подаде оставка.
Преди десетина дни именно Вирант поиска от Янша да напусне поста си. Ако това не стане, на 23 януари лидерът на "Граждански списък" заплаши да изтегли своята партия от коалицията. Повод за ултиматума на Вирант е доклад на правителствената антикорупционна комисия, според чиито заключения Янша не е декларирал доход от 200 000 евро. Подобна позиция на тази на Вирант заеха още две партии, начело на които са външният министър Карл Ерявец и колегата му, отговарящ за икономическото развитие Радован Жеряв.
Скандалът около доходите на Янша е кулминация в политическата криза в страната, в която от ноември м.г. се провеждат многолюдни демонстрации поради недобрата икономическа ситуация. Очаква се днес около 100 000 от общо 160 000 служители на бюджетните предприятия да излязат на национална стачка, предаде РИА Новости.












RTV



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване