01/23/13 08:36
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали

Европейският съюз ще участва активно в търсенето на решение на кризата в Мали, заяви шефът на дипломацията на съюза Катрин Аштън, предаде Ройтерс.

"Признаваме значението на това, което в момента прави Франция, но е необходимо да умножим тези усилия, за да се намери трайно решение", каза тя след среща с външния министър на Перу.

Аштън не отговори директно на въпроса дали и други европейски страни ще предоставят войски. Тя отбеляза, че стратегията ще включва дългосрочна подкрепа за развитие на страната и действия, които "да гарантират, че онези, които прибягват до тероризъм, ще бъдат изтласкани от там, където в момента действат".

Военната интервенция на Франция, която започна преди десетина дни, има за цел да не допусне северните райони на страната да се превърнат в плацдарм за нападения от "Ал Кайда" и съюзниците й като смъртоносната атака миналата седмица в Алжир.САЩ, Белгия, Великобритания, Дания и Канада вече помагат с транспортни самолети на Франция за операцията й в Мали.


















Ройтерс


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване