01/23/13 13:13
(http://www.klassa.bg/)

Камерън провежда референдум за ЕС, ако бъде преизбран

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще предложи референдум по въпроса за членство на страната в ЕС, ако неговата партия спечели изборите през 2015 г., предаде Би Би Си. Това ще бъде ясен референдум – във или извън ЕС и ще се случи в първата половина на следващия мандат, който започва през 2015 г. Това каза Камерън в ключовата си реч за Европа, която бе отложена от миналата седмица заради драмата със заложниците в Алжир.
До 2015 г. управляващите ще преразгледат отношенията на Великобритания с ЕС и на референдума ще се гласува при новите условия.
Камерън предвижда, че ако няма реформи за справяне с проблемите в ЕС, има риск страната му да напусне съюза. Той обаче съветва да не се бърза с подобно решение. „Ако ние напуснем ЕС, това ще бъде еднопосочен билет, без възможност за връщане“.
Премиерът подкрепя ново споразумение в рамките на съюза, което да върне част от правомощията на националните правителства на страните-членки.
Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд припомни, че през октомври 2011 г. Камерън бе против референдум. По думите на Милибанд промяната се дължи на факта, че премиерът е загубил контрола над своята партия. В средите на консерваторите има сблъсък на две течения – за и против преразглеждане на отношенията с ЕС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване