01/23/13 09:07
(http://www.klassa.bg/)

Кои са поредните „златотърсачи“ в космоса?

Флота от космически кораби един ден ще полети към астероидите от Слънчевата системата и ще извлича от тях ценни полезни изкопаеми, като злато и платина. Планът е на космическата компания Deep Space Industries, която е най-новият играч в този изключително перспективен, но все още напълно неразработен сектор на овладяване на космическото пространство.

С този комерсиален проект от Deep Space Industries се надява да конкурират другия основен играч на полето на "космическия Клондайк". Става въпрос за Planetary Resources – обявения миналата година общ проект на холивудския режисьор Джеймс Камерън, двама от шефовете на Google - Лари Пейдж и Ерик Шмид, бившият кадър на Microsoft Чарлз Симони и др.

Макар и амбициозни, за момента всички тези планове са трудно реализируеми технически и много скъпи, което закономерно означава, че дори да се случи в обозримо бъдеще експлоатацията на астероиди ще бъде със съмнителен икономически ефект за въпросните компании.

Очаква се в скоро време от Deep Space Industries да представят по-подробни планове за бъдещата си "златотърсаческа" дейност, в това число и конкретни технологични методи за извличането на полезните изкопаеми от астероидите. От компанията твърдят, че преследват "агресивна програма" за развитие.
















Deep Space Industries


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване