01/23/13 20:21
(http://www.klassa.bg/)

Продажбата на ВМЗ Сопот трябва да стане при наличието на социални клаузи

КНСБ е изпратила днес позиция до икономическата комисия в парламента, до министрите Делян Добрев и Тотю Младенов, както и до изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Документът е във връзка с предложението на депутати, прието на първо четене от Народното събрание, за изваждане на ВМЗ Сопот от списъка на предприятията, чиято приватизация трябва да се извършва след задължително приемане на стратегия, включваща социални клаузи. От синдиката настояват тази стратегия да бъде приета от парламента. Оптимизацията на персонала не е единственото действие, за което може да се мисли. Необходимо е да се осигурят нови, допълнителни поръчки, като се гарантират оптимални разходи на суровини, материали, енергия, се посочва в позицията, предоставена на медиите. Едва след това идва ред на оптимизацията на трудовите разходи, като на освободените хора бъде предложена нова трудова заетост, след напълно изплатени дължими трудови възнаграждения и обезщетения съгласно КТ и КТД.

Не беше изпълнен и ангажиментът в едноседмичен срок да бъде извършено поне едно плащане от просрочените задължения към работещите, припомнят от синдиката. Ръководството на КНСБ смята, че ако "ВМЗ" се продава без стратегия, синдикатите трябва да имат гаранции от надзорния съвет на АПСК, че продажбата ще се осъществи при съгласувани с тях социални клаузи и неустойки, ако клаузите не бъдат изпълнени.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване