01/23/13 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев за Македония: България не е втора Гърция

България не е втора Гърция. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред bTV на въпрос за позицията на България спрямо Македония.
Президентът и правителството са синхронизирили добре позициите си, уточни държавният глава.
„Нека да сме наясно – България не е втора Гърция. България не води война, да не говорим, че е абсурдна тезата, че ние адресираме някакви вътрешни проблеми с оглед на идващите парламентарни избори”, каза Плевнелиев.
Позицията на България към Македония е била обсъдена и на срещата при президента Росен Плевнелиев с президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов.
„Изложих позицията на президентството и на българското правителство пред президентите и имахме наистина много добър дебат по тази тема каква е позицията към момента. Европа в последните много години за съжаление не винаги спазваше правилата. А и много често проблемите не се посочваха, не се адресираха, не се решаваха. И именно затова ние считаме, че отговорната позиция на България не е сега да мълчим, и в хода на преговорите да налагаме вето. Напротив, за да сме максимално коректни и добронамерени - сега ще говорим. Ще посочим проблема, той беше много ясно адресиран. Добросъседството като критерий, за да бъдем членове на едно и също семейство. Защото, ако ние искаме всички да бъдем членове на европейското семейство това означава да изповядваме неговите ценности. А една от висшите ценности е добросъседството като такова”, каза Плевнелиев.
По думите му - България практически пое една много отговорна позиция. „Не сме налагали вето. Напротив, европейските министри в Европейския съвет се обединиха около тезата, че добросъседството е важно, както и прогресът по отношение на демократичното развитие на Македония. Ние нямаме никакви проблеми по отношение региони, хора, разбираме се добре. Но искаме да адресираме проблема там, където той съществува. И той е един, и той е много ясно посочен от нас. А именно - днес управляващите в Скопие, за съжаление, не изпълняват декларацията за добросъседство, която беше подписана в далечната 1999 година. Обективен критерий: Имаме декларация – не се спазва. Нищо повече не искаме. И затова казваме - нека тази декларация около която се обединихме да се обърне в договор – стандартен текст. България го подписа с Гърция, с Турция, с Румъния”, каза Плевнелиев.
На въпрос за това, че опасенията на много хора спрямо позицията на правителството към Скопие са, че ние слагаме знак за равенство за неправилната политика на Скопие спрямо София, с целия македонски народ, Росен Плевнелиев каза: „Именно това не е така. Нашите аргументи са посочени много ясно в моите изказвания, както и тези на министъра на външните работи, и на премиера. Ние посочваме, че декларацията за добросъседство трябва да се обърне в договор за добросъседство. Защо? Именно, за да няма проблем между хората, а институциите да работят за това, което хората са постигнали. А именно приятелство, добросъседство, нека и на ниво правителства си подпишем договора и след това да го спазваме, а Брюксел ще бъде гарант", каза Плевнелиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване