01/23/13 15:54
(http://www.hsnovini.com/)

Хасковска изложба бележи успех в Полски Тръмбеш

Хасковска изложба с успех в Полски Тръмбеш

10- то издание на изложбата „9 товара коприна и още 9 везани”, представи Етнографският отдел на Регионален исторически музей- Хасково. Домакин на събитието бе музеят в град Полски Тръмбеш.

Първото представяне на уникалната изложба е било през 2005- та година в зала „Родолюбие” в Хасково, по повод  празничните дни на града. Сегашното гостуване до Полски Тръмбеш е било по покана заради големия интерес, който предизвиква през годините колекцията от коприна.  Представени са били редица експонати на възраст повече от 1 век.

“Изложбата включва фабрично и домашно тъкани копринени платове, мъжки и женски ризи, бродерии. Съдържа това, което е било характерно за обзавеждането на един дом в Хасково, Харманли, Свиленград, Любимец, Ивайловград преди много години”, заяви главният уредник на отдел “Етнография” на Регионалния исторически музей в Хасково Магда Милчева.

Откриването на изложбата е преминало при изключителен интерес. То се е състояло на 18- ти януари Атанасовден, а началото е било поставено от заместник- кмета на град Полски Тръмбеш.   Представени са експонати от  края на 19- ти и началото на 20 – ти век, а най- старото изделие е кърпа от 1842 година, донесена от хаджия от Йерусалим. Освен Хасково и Полски Тръмбеш уникалните копринени предмети са гостували в музеи в София, Велико Търново, Пазарджик, Перник, Стара Загора, Пловдив. Изложбата ще остане в музея до средата на месец април.

Младен Желязков

 

Музеят в Полски Тръмбеш препълнен заради хасковската изложба

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване