01/24/13 15:15
(http://www.klassa.bg/)

Близостта на изследователски ядрен реактор блокира полетите към летище "Вили Брандт"

Висшият административен съд на Берлин-Бранденбург нареди да бъдат изменени маршрутите за полети до новостроящото се летище „Вили Брандт“, съобщи в. „Берлинер Моргенпост“. Летището, което трябва да замести старите авиогари „Шьонефелд и „Тегел“, се намира близо до изследователски ядрен реактор и според съдиите предложените маршрути за кацане от Федералната служба за безопасност на полетите носят риск при въздушен инцидент или терористична акция. Съдът разгледа жалбата на жителите на намиращи се в района общини, които се притесняват за сигурността си.
Маршрутите на полета бяха предмет на дебати и в ЕК, отбелязва Лента.ру. Брюксел стигна до извода, че при строежа на летището не са били отчетени всички опасности и от екологична гледна точка. Министърът на транспорта на Германия Петер Рамсауер отхвърли всякакви претенции.
Летище „Вили Брандт“ трябва да стане единствената авиогара в района на Берлин-Бранденбург. То бе проектирано в 80-те години на миналия век, но още не е завършено. Експертите даже казват, че то вече е остаряло и проектът трябва да се осъвремени. Засега летището трябва да бъде открито през 2014 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване