01/24/13 16:07
(http://www.hsnovini.com/)

Масирани проверки за вода в пилешкото месо по магазини и цехове

Днес инспекторите провериха няколко специализирани магазини за продажба на месо

Масирани проверки на пилешко месо извършва Областна дирекция по безопасност на храните. Целият наличен състав на отдел „Контрол и храни” в Областната дирекция по безопасност на храните извършва проверки по складове на едро, търговски обекти, големи вериги за търговия, производствени предприятия и квартални магазини на територията на областта.

Основно  се следи дали продуктите, които се продават в търговската мрежа съответстват изцяло на изискванията на Наредбата за качеството на пилешкото месо. Основните насоки на тази проверка е количеството на водата, която се съдържа в тези пилешки продукти. Водата не трябва да надвишава физиологично допустимата вода, която се намира в месото, която максимално е 4,3 процента, информира д-р Христо Вълчанов, директор ОДБХ-Хасково.

Освен наличието на вода в пилешкото месо инспекторите проверяват и коректното изписване на етикета и дали на него няма вложени съставки, които са забранени за употреба при производството на пилешкото месо. Днес бяха инспектирани няколко специализирани магазина за месо в областния град.

“Проверката показа, че наличните продукти в търговските обекти, които проверихме отговарят на изискванията от Наредбата. Не бяха установени нарушения”, сподели д-р Красимира Костадинова, която бе част от проверяващия екип на областната дирекция.

При проверката се изисква представянето на удостоверение за регистрация

Към момента в по-големия си процент производителите спазват закона и коректно изписват съставките на пилешкото месо и пилешките продукти и заготовки, но една малка част от тях нарушават правилата, коментира д-р Вълчанов.

Глобата при констатирани нарушения за производствено предприятие е в размер на 10 000 лв. при първоначално  нарушение, а за търговски обекти е 5 000 лв. При повторно нарушение търговският обект или производствен цех се затваря.

От Областната дирекция по безопасност на храните призовават потребителите,  при констатиране на нарушения при етикетирането на пилешкото месо, да подават сигнал на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните: 0700 122 99 .

Проверките по цехове и магазини продължават.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване