01/24/13 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Сахел може да се превърне в голяма Сомалия

в. Независимая газета

Сомалийски ислямисти. Снимка: панафрикан

Събитията в Мали са изблик на напрежението, обзело след арабската пролет доста обширна територия - “дъга на нестабилност”, която се простира от Сахел до Африканския рог. Тя включва Мавритания, Мали, Нигерия, Нигер, Етиопия, Судан, Сомалия, Либия, Алжир, Западна Сахара. И военната операция в Мали излиза далеч извън локалните рамки на една държава - каквито и да са били изпърво плановете на Съвета за сигурност на ООН, Франция, Евросъюза, ЕКОВАС ** и Африканския съюз.

Става дума за нов етап от борбата срещу тероризма и организираната престъпност на Африканския континент в наши дни. Тъй че е съвсем вероятно мащабът на военната намеса отвън да нарасне. Но в Африка и Близкия изток дори една успешна операция може само да активизира джихадизма и племенния сепаратизъм. И докато сепаратизмът цели да внесе разделение между държавите, джихадистите се стремят да ликвидират изобщо всяка държавност. С други думи, бездействието би застрашило Сахел с превръщане в една голяма Сомалия; от друга страна - военните действия може да донесат не мир, а граждански войни.

Всички конфликти в Африка са многопластови: причините им не се свеждат до социално-икономически предпоставки - кръвопролитията до голяма степен са мотивирани от трибализма и етноконфесионалния фактор. За изостряне на ситуацията в Мали допринесоха събитията в Либия. Туарегите - пет кланови конфедерации, обединили отделни племена, дълго време бяха покровителствани от Кадафи. С което той осигуряваше на Бамако лоялно отношение от тяхна страна, а за самите племена - известна автономия. И либийските туареги естествено воюваха на страната на Кадафи.

След свалянето му те се върнаха в Мали, въоръжени с модерни оръжия, и миналата година провъзгласиха независима държава в северната част от страната. Движението на туарегите може да се разпростре и в няколко други страни от Сахел, обитавани от тях сега или в минали времена. Дестабилизацията може да се прехвърли в Мавритания, Нигер, Буркина Фасо, в южните региони на Алжир и Либия. И експерти съзират тук възможност в бъдеще да избухне война за Голяма Сахара.

Днес едва четвърт от държавните граници в Африка са съобразени с етническия състав на населението. Останалите са били начертани от колонизаторите тъй небрежно, че голям брой етнически групи фактически представляват разделени народи. При сегашните социално-икономически неуредици това постоянно заплашва териториалната цялост на повечето африкански страни.

Според експерти държави като Либерия, Сиера Леоне, Нигерия, Кот д’Ивоар може да се разпаднат и вече са на ръба. Южната част от Мали също не е моноетнична; чуват се опасения, че местните племена може да последват туарегския пример.

Освен това арабската пролет, довела на власт ислямистите в Тунис и Египет, рязко активизира и свързаните с Ал Каида екстремистки групировки в Сахел. Практически всички африкански конфликти съдържат днес като значима съставка религиозен екстремизъм с терористичен нюанс. Екстремисти действат успешно и в Северно Мали, при все че туарегите не желаят да споделят с тях отговорността за извършваните безчинства.

Според някои оценки бойната мощ на ислямистките части в Сахел е сравнима с потенциала на редовните армии от сахелските държави. Дали това не означава, че скоро никоя от тези армии не ще може без външна намеса да потисне терористичните сили? Ислямистите са въоръжени с докарана от Либия тежка артилерия, реактивни снаряди, стрелкови оръжия, дори с преносими зенитно-ракетни комплекси. Попаднали в ръцете им, тези комплекси за сериозна заплаха за гражданските полети в региона.

Проблемът с либийските оръжия стана проблем на международната общност - разгледан бе от Г-8 в Кемп Дейвид през май миналата година. Френските военновъздушни сили бомбардират позициите на джихадистите, а те отвръщат по обичайния начин - вземат заложници в Алжир и заплашват с терористични атентати в Европа. В Северно Мали действат “Ал Каида в ислямския Магреб”, “Ансар ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване