01/24/13 04:34
(http://e-vestnik.bg/)

Словения с правителство в клинична смърт

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Правителството е в “клинична смърт”, обяви словенският всекидневник “Дело” на 15 януари. Въпросът е колко дълго може да остане в това състояние. Някои казват, че премиерът Янез Янша ще подаде оставка до дни; други очакват той да остане на власт. Неговият офис отхвърля спекулациите за оставка. Но политическият анализатор Томас Сауник смята, че “по един или друг начин, той (Янша) ще падне”.

От ноември насам Словения пращи от протести. На 8 януари официалната комисия за борба с корупцията хвърли бомбата, че към господин Янша и към Зоран Янкович, лидер на най-голямата парламентарна партия в опозиция, има въпроси без отговор. Комисията обяви, че двамата “систематично и многократно са нарушили закона”, като не са обявили своето имуществено състояние. Янша, който вече е подсъдим за корупция, трябва да каже как се е сдобил с повече от 200 000 евро с “неизвестен произход”. Янкович, който е и кмет на Любляна, трябва да обясни връзките между фирми на неговите синове, компании, които развиват бизнес в града, и пари в брой, прехвърлени в негова лична сметка. На 11 януари 10 000 души излязоха, за да протестират на улицата в Любляна - голяма бройка за страна от само два милиона души.

Какво ще последва? Трима от коалиционните партньори на Янша са поискали той да се оттегли. Премиерът обаче отрича това. Неговата партия обвинява опозицията в конспирация. Той може да остане на власт въпреки протестите и общата стачка, свикана на 23 януари. Той може да загуби вот на доверие или да свика нови избори. Или да предложи експертно правителство. Янша също така настоява, че “не е мошеник”, но подкрепата за него се топи. Това прави малко вероятна възможността неговата партия да играе роля при формиране на нова коалиция.

Икономиката е в затруднено положение. Брутният вътрешен продукт може да се е свил с 2,4 процента през 2012 г. и ще падне с още 1,4 на сто тази година. Безработицата е 12 процента. Словения може да се окаже принудена да поиска спасителна помощ от партньорите си от еврозоната. Образованите словенци вече не виждат бъдеще в родината. Това, което извади словенците от техния пашкул, казва Бостян Видемшек, който издава “алтернативната” интернет секция Словения на в. “Дело”, е чувството, че страната е станала “малка Русия, без природни богатства, но с олигарси”.

Съседите в Хърватия са разтревожени. Хърватия трябва да се присъедини към ЕС на 1 юли. Но трябва да уреди спор със Словения преди словенците да поискат техният парламент да ратифицира хърватското присъединяване. Ако правителството падне и бъдат свикани нови избори, целевата дата 1 юли може да бъде изпусната.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване