01/24/13 04:39
(http://e-vestnik.bg/)

Чалгаполитиката в действие

Едвин Сугарев

Тези дни Ахмед Доган потече и от чешмите. Куцо, кьораво и сакато охкаше и се тръшкаше, тюхкаше се и пъшкаше над съдбата на този мъченик на българската демокрация, този чутовен “гарант” на етническия мир. България вече не била същата, това било тероризъм, опит за политическо убийство, ето докъде довела огромната и пагубна омраза към ДПС, какво щели да си помислят за нас сега в нормалния Божи свят – и прочее, и тъй нататък.

Тъй де, става дума не за друг, а за “най-опитния” и “най-умния” български политик – както го наричаха едни госпожици по пантофи, преди той да ги направи на мат и маскарад. За върховния балансьор, мандатоносителя на няколоко български правителства, най-свидната рожба на режисьорите на българския преход. Редно е да кажем едно “вай-вай” над неговото екшън-оттегляне.

Апропо – дано все пак се сещате кои са тези режисьори. Няма защо много да му мислите – Кръстниците са. Тези, дето са го кръстили Сава. И за никакъв най-умен български политик не става дума. Става дума за стопроцентов продукт на Държавна сигурност. Вярно – един от най-качествените (от нейна гледна точка) продукти.

Беше създаден планомерно и навреме – за да бъде използван от Първо главно в Турция. Когато тази необходимост отпадна, други нужди се оказаха налични. Не случайно чисто етническото ДС беше регистрирано – в разрез с българската Конституция – с преките протекции на Андрей Луканов – основния резидент на ГРУ за България.

Не случайно точно ДПС направи необходимото, за да бъдат “отбити” гласовете на българските турци, които иначе биха гласували за СДС – и за да бъде спъната страната ни по пътя си към демокрация, за да забуксува за цели седем години – предостатъчно, за да могат бившите комунисти, подкрепяни от групировките си, да се изправят на крака.

Не случайно същото това ДПС беше подкрепяно – и още е! – от основни икономически групировки, пръкнали се на бял свят с бабуването на ДС – и с раздадените от тази богоугодна институция куфарчета.

Само си спомнете за златното време на югоембаргото – и за това кой имаше интерес да бъде свалено правителството на Филип Димитров и да дойде на власт друго правителство. Правителството на Любен Беров ли?! Грешите, скъпи читатели. Правителството на Мултигруп.

И този тип протекции продължават и до наши дни. Едва ли сте забравили, че някогашният вицепрезидент на същата тази групировка даде хонорар от милион и половина на Доган за неговата експертна помощ като… специалист по мелиорация. Или че Доган беше мандатоносител и на второто по корупционен успех правителство в най-новата ни история – това на тройната коалиция.

Можете да си спомните още много неща. И за желанието Доганово правата и свободите на етническите турци да бъдат защитавани със сопи (от главореза Иван Костов), и за неудържимата му мечта да си купи летяща чиния, и за презрителния епитет “мъжка секретарка” спрямо Ахмед Емин, намерен с прострелян череп в Догановите сараи, и за обръчите от фирми, и за това кой раздава порционите. И всички тези спомени няма да ви говорят за “най-умния политик”. Ще ви говорят за наглост, самовлюбеност и цинизъм. Ще ви говорят за един голям политически боклук. За рожбата, но и емблемата на чалга-политиката.

Цялата негова история е тъкмо чалга-политика. Неведнъж е ставало дума за това, че чалгата не е само музика, но и жизнена философия, и начин на живот. Да, така е. Ето и нейните атрибути: да бъдеш морално безразличен; да залагаш цинично на невежеството на тези, които са готови да те следват; да говориш за национални идеали, а да се грижиш единствено за собствения си джоб; да си готов да жертваш и най-билзиките си, щом обстоятелствата изискват това; да живееш ...

Публикувана на 01/24/13 04:39 http://e-vestnik.bg/16669/chalgapolitikata-v-deystvie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване