01/25/13 05:57
(http://www.klassa.bg/)

И в Давос Израел говори за военен удар срещу Иран

Вариантът за военен удар срещу Иран заради ядрените му амбиции не бива да бъде изключва, заявиха на световния икономически форум в Давос израелският президент Шимон Перес и министърът на отбраната Ехуд Барак. А бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър предупреди, че криза заради ядрените мераци на Техеран ще има в много близко бъдеще.

Ще има много и нови опити за преговори, но винаги ще остане и военната опция, защото ако говорим само за икономически и политически натиск, Иран няма да обърне внимание на това, подчерта Перес. Ехуд Барак призова към засилване на санкциите срещу Иран, до довеждането им в де факто "карантина за целия внос и износ", макар че бил уверен, че Китай и Русия няма да се съгласят с такива мерки. И допълни, че разбира стремежа на Вашингтон първо да се изчерпят всички "други алтернативи", преди да се използва военна операция срещу Иран. "Ако дойде най-лошото, трябва да има готовност за провеждане на хирургически военни удари, които ще ги забавят за значително време и вероятно ще ги убедят, че светът е решен да ги спре", подчерта Барак.
По същата тема се изказа и Кисинджър, който припомни, че още преди 15 г. постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН обявиха за неприемлива възможността Иран да се превърне в ядрена сила. Но в най-близко бъдеще ще се наложи да се реагира на последствията от липса на реакция. И коментира, че едностранна военна операция на Израел срещу Иран би била последна, отчаяна стъпка. Според него Иран ще бъде един от приоритетите във външната политика на президента Барак Обама и ако не се стигне до разрешаване на проблема, това би довело до разпространяване на атомното оръжие в региона на Близкия изток.












АФП








Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване