01/25/13 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Кой да бъде убит, кой да бъде помилван, решава Вашингтон

САЩ все по-често използват безпилотни самолети за удари в Йемен. В рамките на тази седмица са убити 20 души, заподозрени във връзки с „Ал Кайда”. Специалният докладчик на ООН Бен Емерсън твърди обаче, че при въздушните удари загиват и мирни граждани. Действията на американците могат да се квалифицират като военни престъпления, пише вестник „Независимая газета”.
САЩ интензифицират войната от въздуха срещу екстремистите в Йемен. По данни за агенция Ройтерс най-малко 20 души, смятани за членове на „Ал Кайда”, са били ликвидирани в рамките на тази седмица. Правителството на Йемен мълчаливо се съгласява с нарушаването на суверенитета на страната. Племенните членове, чиито роднини загиват под обстрела, обаче са възмутени.
Йемен заема важно място в стратегията на САЩ за Близкия изток, заради факта, че граничи със Саудитска Арабия и че край неговото крайбрежие преминават морските пътища за транспортиране на петрол. Въпреки това тактиката на избирателни убийства, която практикуват американците, е подложена на остри критики от страна на специалния докладчик на ООН, адвоката Бен Емересън. Той готви доклад за използването на безпилотни летателни апарати от страна на САЩ и Великобритания в Афганистан, Пакистан и страните от Сахел. Докладчикът е събрал също така сведения за използването на дронове от страна на Израел на палестински територии.



















„Независимая газета”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване