01/25/13 16:30
(http://www.hsnovini.com/)

Общината си иска военните имоти от МО

Председателят на общински съвет-Хасково, Иван Иванов

Община Хасково да заведе искове срещу Министерството на отбраната за възстановяване на собствеността си върху бившите военни поделения. Това предлага с докладна записка до съветниците председателя  Иван Иванов.

С предложението си вносителят визира имотите предоставяни още от 1898 година от бившият градски съвет, респективно общината, в полза на Българската армия. Според докладната записка тези имоти са били дарявани със съзнанието, че това ще доведе до развитие на града и привличане на хора и капитали. Според архивите на градския съвет, всичко това се е правело при условие, че ако войската, използваща имотите ги напусне или те не се използват вече по предназначение, трябва да се върнат на градския съвет, респективно на общината.

“Става въпрос за имотите, които не се използват от Българската армия. Това са поделенията, в които няма войска и са оставени на един вид саморазрушение. Всеки хасковлия знае какво представляват тези имоти в момента. Община Хасково е правила доста опити да получи част от тях. С изключение на един имот, който е възстановен на общината, това не се е случило”, коментира председателят на Общински съвет- Хасково, Иван Иванов.

Той допълни, че имотите не се използвали вече 9 години.  Затова смята, че собствеността им трябва да се върне на общината. За въпросните имоти са запазени редица документи.

“Документите и архивите са издирвани в продължение на доста време, намерени са, обсъждани са доста варианти какво би могло да се случи при едни евентуални искове. Считам, че ние сме длъжни, тъй като не намираме отклик от страна на държавата, да се говори какво би могло да се направи, да сторим необходимото, за да защитим интереса на Община Хасково”, коментира още Иван Иванов.

За част от имотите Министерството на отбраната е провеждало няколко тръжни процедури, но не е намирало купувачи. Иванов коментира и, че въпросните терени са включени в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване на Хасково и на тяхно място могат да се разположат обекти от обществено значим характер.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване