01/25/13 09:10
(http://www.klassa.bg/)

Париж праща командоси в Нигер да охраняват мини

Френското правителство е наредило негови командоси да заминат за Нигер, където ще охраняват мини, в които държавният монополист Арева добива уран, съобщи Ройтерс. Париж е притеснен от възможността нейни обекти в Африка да бъдат атакувани заради инвазията в Мали, съобщил пожелал анонимност военен източник.

Арева добива уран от над 50 г. и осигурява повече от половината суров материал за френските АЕЦ. Френската икономика разчита изключително много на електроенергията от своите АЕЦ, които дават 75 на сто от тока за Страната на петлите. Париж изпрати хиляди свои войници в съседната на Нигер Мали, където те воюват на страната на правителствената армия срещу ислямистките бунтовници. От своя страна близките до Ал Каида муджахидини да си отмъстят. Ислямисти държаха четири дни под обсада над 600 работници в алжирски завод за природен газ.
Първо за командироването на командоси в Нигер и по-точно в мините в Имурарен и Арлит съобщи сп. "Льо Поан". Френското министерство на отбраната отказа коментари, а от Арева казаха, че не говорят по въпроси, свързани със сигурността на компанията. През септември подразделението на Ал Каида в Северна Африка AQIM отвлече седем работници от мината в Арлит, сред които и петима французи. Четирима от тях все още са в плен на ислямистите.
За Арева в Нигер работят около 2 700 французи.


















Ройтерс


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване