01/26/13 12:01
(http://radiomilena.com/)

Gramofona.com: Поморийци се надигат срещу Зелени Балкани

Електронното новинарско издание Gramofona.com публикува информация във връзка с изграждането на остров в Поморийското езеро и реакциите на местни жители. Същевременно от няколко дни в социалната мрежа Фейсбук се появи нова група от недоволстващи под надслов: Да спасим Поморийското езеро от еколозите!


Ето какво пише бургаското електронно издание:

Създаването на островно местообитание за наземногнездещи птици в Поморийско езеро предизвика вълна от недоволство сред поморийци. Причината е липсата на ОВОС (Оценка за въздействие на околната среда) на проекта. Строителството започна в края на 2012 г. Островът е част от дейностите по проект „Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро”. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, както и от държавния бюджет на Република България, чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013”.

„Оценка за въздейсвие на околната среда за изграждането на „Острова Унищожител на Поморийското Езеро“ – Няма ! Това значи че няма експерт който да е обследвал отрицателното въздействие на стоителните работи върху Поморийската Лечебна Кал”, пише Тодор Томов в коментарите на информационен сайт Radiomilena. “Наистина Зелени Балкани манипулират общественото мнение, като показват само резултата от дейностите за опазване на биологичното разнообразие”, заявява Златка Николова. „Това изграждане на изкуствения остров ще спре образуването на лечебна, поморийска кал, и е в разрез с предмета, и целите на опазване на защитената зона!!! Вие сте за съд! Къде са управляващите????”, пита Поля Петрова.

Поморийци сезират местната управа, че се извършва беззаконие и искат документи. „Има едно писмо от далечната 2009 година от МОСВ, че това е екологичен проект, който трябва да бъде реализиран, че не вреди при опазването на околната среда и т.н., но оценка по ОВОС няма”, потвърждава кметът Иван Алексиев пред Radiomilena. По думите му през 2009 година е одобрен проектът и е издадено строително разрешение, но независимо от това, че се прекъсва дигата, независимо от това, че се използват екологични материали – пръст, дървен материал и т.н., за този вид строителни дейности Зелени Балкани нямат доклад за Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.

Поморийци питат още: „Защо екологична организация, която държи да се спазват всички екологични разпоредби и закони сама нарушава това законодателство и в същото време спира инвестиционните намерения на местното население…”

Случаят е предаден на Междуведомствената комисия, която беше свикана след скандала с дюните край Несебър от областния управител Константин Гребенаров. Проверката е извършена и се чакат резултатите, пише Gramofona.com

Какво пише и за какво призовават групата протестиращи в социалната мрежа Фейсбук?

Скъпи приятели, уважаеми съграждани, свидетели сме на поголовното унищожаване на нашето Поморийско езеро от страна на еколозите от станалата вече печално известна организация „Зелени Балкани“. От няколко месеца насам те строят изкуствен остров с площ четири декара насред нашето езеро. Строежът започва без предварително да се изготви доклад за Оценка на въздействието върху околната среда, т.е. никой не знае по какъв начин тоновете камъни, дървета, пластмаси и пр. материали, струпвани в езерото ще окажат влияние върху Поморийската лечебна кал и живота в популяациите на хилядите организми, обитаващи водите и дъното на езерото. Разбира се, на „еколозите“ не им отърва изобщо да се коментира подобна тема.

Хиляди години хиляди поколения поморийски граждани са се грижили за езерото така, че него още го има, има я и лечебната кал (която съдържа всички елементи от Менделееата таблица и това я прави уникална по състав и лечебни свойства), има ги и защитените организми във водите му и птиците, заради които Поморийското езеро е включено във „Виа Понтика“. Благодарение на езерото Поморие е балнеоложки център. Езерото е един от поминъците на града ни. То е част от нас. Затова е важно! И то не само за поморийци, а и за всички, които са се лекували тук или са отмаряли в града ни.

Преди две години същите „Зелени Балкани“ построиха бетонна сграда в езерото по някакъв си европейски проект уж за наблюдение на птици. От това те прибраха 800 хиляди долара. Сградата е на 3 етажа и има разгъната застроена площ 357 кв.м. Това прави 2240 долара/кв.м разходи само за строеж! Дали са реални? За сравнение – цените, предлагани за новите готови жилища в Поморие са няколко пъти по-ниски за кв.м.

Сега за този остров – уж също за птиците – нашите „пишман-еколози“ прибраха 700 хиляди лева по поредния европейски проект. Елементарната сметка показва, че за тези 2-3 годините са си заработили около 2 милиона лева само от Поморийското езеро.

И така със силното рамо от страна на хора в министерствата „Зелени Балкани“ за втори път посягат на Поморийското езеро. Както е тръгнало след острова може да решат и хотелски комплекс в езерото да си построят…

Нека опонираме на тяхната наглост и безхаберие!

Нека покажем, че сме отговорни и ни е грижа за езерото, за града ни, за поколенията след нас!

Включете се в групата ни, споделяйте, коментирайте, питайте, харесвайте ни! Нека покажем, че нашето мнение е фактор! Присъединете се да спасим Поморийското езеро от еколозите! /Фейсбук/

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване