01/26/13 21:36
(http://radiomilena.com/)

Ахиало е бил център на въстанието на Асен и Петър, откриват край Созопол печати от 12 век

Два изключително ценни за историческата наука оловни печата, открити преди дни при археологически разкопки пред портите на Созопол, са свързани с историята на древно Анхиало.
Според историка Божидар Димитров това са печати, които са скрепявали писма, укази и постановления на древни високостоящи личности в държавната или в църковната йерархия. В интервю за БНТ историкът разказва, че печатите са от 12 век. На големия печат ясно личи ликът на Свети Димитър, вероятно много висш военачалник, който е получил или изпратил до някого заповед, скрепена с този печат.
„Това е времето, когато по южното Черноморие е избухнало въстанието, довело до възстановяването на Българската държава от Асен и Петър. Малко хора знаят, че въстанието е избухнало именно в този край, в Странджа, а Асен и Петър са се присъединили и са го възглавили в Търново, когато са били поканени от въстаниците. И центърът на това въстание е бил град Анхиало, т.е. Поморие”, казва директорът на Националния исторически музей.
„Подобни печати   излизат много рядко, а текстовете под тях  дават възможност на науката да надникне много повече, отколкото керамиката или други, неговорещи със свой език предмети”, казва още Божидар Димитров

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване