01/26/13 11:50
(http://www.klassa.bg/)

Диригентът Христо Недялков с наградата "Сирак Скитник"

Академик Христо Недялков - диригент на Детския хор на Българското национално радио, е носителят на Голямата награда „Сирак Скитник“ 2012 за цялостен принос в развитието на радиото. На тържествена церемония по повод 78-та годишнина на Българското национално радио, в Първо студио на БНР бяха връчени годишните награди "Сирак Скитник" за 2012 г.
„Присъждаме наградата на акад. Недялков за всичко онова, което той е направил за Радиото, за децата и за хоровото пеене. Той се радва на уважението и респекта на своите възпитаници, което е най-важното признание. Бих искал да му благодаря за творчеството му като композитор, като диригент, като един невероятен музикален педагог“, заяви генералният директор на БНР Валери Тодоров.
Приемайки наградата Маестро Недялков посочи : „Моята дейност се простира върху 80 години от моя живот. 55 от тях съм отдал на Радиото или от името на БНР. В началото започнах като музикален оформител в Радиотеатъра със заплата от 62 лева. След като спечелих награда на Първия републикански фестивал по хорово пеене, през 1959 г. получих покана за работа в медията. Имам много награди през живота си, но за днешната съм мечтал през последните 10 години. Три отличия ще ме топлят до края на моите дни – почетното гражданство на Дряново, званието „Доктор хонорис кауза“ на Музикалната академия и днешната радионаграда“.

Академик Христо Недялков – действителен член на Българската академия на науките е ярък представител на нашата творческа интелигенция. От дълго време той внася своя голям принос в изграждането на националната ни култура, в популяризирането на българското музикално изкуство по целия свят. Създаденият и ръководен от него вече четиридесет и осем години Детски хор на Българското национално радио е представял България с голям успех на редица международни културни форуми, фестивали и конкурси, концертирал е в около тридесет страни на четири континента.
Всепризнат и широко известен специалист, акад. Недялков е участвал в журитата на редица международни хорови конкурси: Корк (Ирландия), Неерпелт (Белгия), Ланголен (Великобритания), Варна (България), Оломоуц (Чехия), изнесъл е доклади по проблеми на хоровото изкуство пред международни конференции. Дирижирал е с голям успех Детския радиохор в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро и в много други градове на Европа, Америка, Азия и Африка. Само в Япония, Маестро Недялков е дирижирал около 500 концерта в 150 града, по време на осемнадесетте концертни турнета на Детския хор на Българското национално радио в тази страна.
За големия му принос в развитието на културните връзки между двата народа и по предложение на японското правителство, през 1995 година с указ на японския император проф. Христо Недялков бе награден с най-високия японски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище „Златни лъчи” с розетка, а през 1996 година бе провъзгласен за Почетен гост-професор на престижния японски университет „Токай”. През 1984 година е награден от унгарското Министерство на културата с медала за музикално изкуство „Золтан Кодай”, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата „Посланик на европейската култура”.
Акад. Христо Недялков притежава и най-високи български държавни отличия, между които орден „Стара планина” І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН – „Марин Дринов” на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД. Лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за изключителни художествени постижения на много национални и международни хорови конкурси и фестивали.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за радиожурналистика получиха Никола Миладинов и Георги Марков - водещи и Даниела Младенова - музикален редактор на седмичния външнополитически обзор на програма „Хоризонт” – „Събота 150”, наложил се за кратко време като най-стойностното предаване за международна политика в българския ефир. С предаването „Събота 150” на програма „Хоризонт“, БНР се нарежда сред малкото български медии, които в последните години не се капсулираха във вътрешната проблематика и до голяма степен заслугата за тази отвореност е на специалната територия за световна политика в съботните обзори.

Бяха връчени три награди „Сирак Скитник” 2012 г. за радиопредаванe:
на екипа на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива” - Красимира Йорданова и Росица Кавалджиева; на екипа на предаването „Различният до мен” с водещи Емил Янев и Кин; на предаването „По първи петли” на Радио Благоевград, излъчено в националния ефир на 22 май 2012 година, с реакциите в първите часове след земетресението в Югозападна България – за висок професионализъм и бърза реакция по време на природно бедствие.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР беше връчена на водещия на предаването „Чуй София” – единственото по рода си тематично предаване за столицата и региона на програма „Радио София”, Красимир Мартинов.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за заслуги в областта на музикалното радиотворчество получи Лилия Големинова, автор и водещ на предаването „Моята друга музика” на програма „Радио София”.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за особен принос при внедряване на технологични и технически новости в радиопроцеса получиха екипът на Дирекция „Информационни и нови медийни технологии” Анатолий Радев и Андрей Петренко – за работата по старта на Радио „Бинар” и екип от отдел „Технически” на Дирекция „Техника” с ръководител Димитър Мутафов – за работата по техническото и технологично изграждане и пускане в експлоатация на студийната база на Радио „Бинар”.


За първи път беше връчена награда в категорията „Награда онлайн – за иновативни проекти”. Тя беше присъдена на екипа на Радио „Бинар”. Новата мултимедийна платформа предлага качествено онлайн и офлайн съдържание, предназначено за младите аудитории, съобразено с модерната дигитална реалност. В духа на най-новите тенденции на модерно медийно развитие, Бин@p вече разработва и своята платформа, под която ще бъде достъпно чрез мобилните устройства.

Специална награда „Сирак Скитник” 2012 г. бе присъдена на радиоконкурса за детско литературно творчество „Искри” на Програма „Христо Ботев”.
Бяха връчени и две посмъртни награди „Сирак Скитник” 2012 г. на Програмния съвет на БНР на Стефан Радованов, дългогодишен радиожурналист и програмен директор на БНР от 2004 до 2012 г. и на Миглена Наумова Шмитц, за създаването и авторската идея на предаванията по програма „Хоризонт” – „Бъди какъвто си” за българска поп и рок музика и „Евробокс” за европейски музикални новини.
„Не е приятно да се връчват награди посмъртно. Със Стефан Радованов ни свързват дълги години приятелство. Той е човек с изключително достойна биография. Тази награда е знак за това, че ние не само не сме го забравили, като вярваме, че той ще продължава да бъде с нас и да ни подкрепя в онова, което правим“, развълнувано призна генералният директор Валери Тодоров по време на церемонията в Първо студио. „Миглена Наумова Шмитц бе млад музикален журналист, който бързо си създаде име. Благодарение на нейната идея и усилия бяха създадени две изключително популярни предавания – „Бъди какъвто си“ и „Евробокс“. Миглена имаше волята и куража да надмогне тежките обстоятелства. Аз зная, че тя също е с нас и ще подкрепя онова, което правим. Нейната следа ще присъства в музикалните линии на програмата“, посочи Валери Тодоров.
Специална награда на Управителния съвет на БНР „Сирак Скитник” 2012 г. – за традиционно добри резултати в програмната дейност, за запазване на високото доверие на аудиторията, за успешна мeниджърска политика беше връчена на Елисавета Каменичка – директор на Радио Благоевград.
„Златният глас на радиото” – специална награда в памет на журналистката Надежда Дженева, едно от знаковите имена на програма „Хоризонт”, беше връчена на Диана Чепишева – кореспондент на Българското национално радио в Брюксел.


Гостите на тържествената церемония в Първо студио на БНР се насладиха на изпълненията на Биг Бенда на Българското национално радио с диригент Антони Дончев, на очарователната и гласовита Поли Генова, на притежателката на един от златните гласове на българската поп музика Мими Иванова. На сцената се изявиха и талантливи млади изпълнители от различни краища на страната. За първи път прозвуча специално създадената за 78-ия рожден ден на Радиото сюита от песни на композитора Развигор Попов.
След края на тържествената церемония, на видеостените във фоайетата на обществената медия се състоя премиерата на документалния филм на интернет радио „Бинар” за БНР "Виж радиото".
Статуетката „Сирак Скитник“ е дело на скулптура Вежди Рашидов. Грамотата с автопортрета на Сирака и неговия автограф е изработена от проф. Тодор Варджиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване