01/26/13 13:50
(http://www.hsnovini.com/)

Днес е ден за размисъл

Отбелязването на вота става само с хикс

Днес е денят за размисъл преди утрешния първи след демократичните промени референдум “Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала” и агитацията под всякаква форма е забранена.

Изборният кодекс не допуска поставянето на агитационни материали  в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.

Забранено е обявяването под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на референдума.

За да бъде валидно допитването, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха над 4.3 млн. души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО, според закона, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите.

Гласуването утре започва в 6 часа сутринта и ще приключи в 19.00 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 20 часа. На референдума ще се гласува с бели бюлетини и пликове, като отбелязването на вота става само с хикс, изписан със син химикал. Всякакви други знаци в бюлетината я правят невалидна.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване