01/26/13 08:34
(http://e-vestnik.bg/)

Държавата на столетниците и комедийната министърка Лили

Министърката с най-висок рейтинг от правителството на ГЕРБ даде комедийни обяснения за наличието на 800 000 мъртви души в избирателните списъци. Не били мъртви души, възмути се тя, това са емигранти, които нямаме право да зачеркнем.

А малко след това обясни точно това – че според избирателните списъци в България има 668 столетници и дори 56 души над 120 години. Нямало кой да даде смъртен акт и покойници се водят в избирателните списъци и в регистъра ГРАО.

Как така? Що за комедия? Данъкоплатецът плаща заплати на бюрократи, които от общината не могат да изпратят един смъртен акт или дори едно съобщение до т. нар. ГРАО, за да заличат някоя мъртва душа? Или от самото ГРАО, като виждат 120-годишни в списъка, не се сещат да попитат общините има ли такива хора?

Ами колко са починалите в списъците, които не са над 100 години, ами са 70-80-годишни? Тук вече в списъците се водят не няколкостотин, ами десетки хиляди.

И това според министърката Лили е нормално. Страшно регионално развитие пада с тая министърка. И народът си я харесва – тя, Лилито, строи магистралите.

Целият ансамбъл на Борисов от десита, нончета, дианчета, лилета и др. се справя отлично със здравеопазването, екологията, правосъдието и т. н.

В случая с мъртвите души дирекцията ГРАО, която е на подчинение на Лилето, трябва да си актуализира данните. Тя има регионални подразделения във всички административни центрове на областите. На много места тези подразделения са в една сграда с общините. А към общините пък има регистър на населението, който съдържа всички необходими данни.

А тази неразбория означава, че сигурно мъртви души получават и пенсии. Както в Гърция, където цифрата на покойници, които продължават да взимат пенсии, се очертава към 50 000. Какво по-различно в съседната балканска страна?

Но от Националния осигурителен институт увериха журналисти, че това е невъзможно, защото получавали непрекъснато данни от ГРАО и общини и кметства. Е какво като получават? Тези същите служби не си разменят данни помежду си, а какво ли разменят с НОИ?

След като на референдума гласуват с „ДА” над 20% от общия брой избиратели в списъците на ГРАО, задължително трябва да има решение на парламента по въпроса. И как да се изчислят тия 20%, като в избирателни списъци има 800 000 имена повече от преброените през 2011 г.?

Това не работи в полза на БСП, но и те са си виновни – при тяхното управление фантомите в списъците си бяха пак там. Тогава вместо Лили имаше един Гагаузов, братко на батко и т. н.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване