01/26/13 18:15
(http://www.klassa.bg/)

ЕК може да подрани с експертния доклад за България

Експертният доклад на Европейската комисия за България трябва да излезе в края на 2013 г. и на този етап не се предвижда нищо извън този план, но при нужда той може да бъде оповестен и по-рано.

Това стана ясно от думите на говорителя на ЕК Марк Грей в интервю за БНР.

"Наблюдаваме ежедневно развитието на нещата и нищо няма да ни попречи при нужда да има доклад и преди тази дата", заяви Грей.

"Когато Съветът се събере да обсъди румънския доклад, ще използваме тази възможност да информираме страните членки и за развитието на нещата в България. Това не е нито официален, нито писмен доклад. Това не е нещо необичайно", увери Грей.

Той подчерта, че говори за документ, изготвен на експертно ниво, а не на политическо или на ниво министри. Уточни, че всекидневно експертите следят случващото се у нас и във всеки един момент да дадат оценка и че не става дума за редовен доклад, при който се определя конкретна дата, а за цялостен процес.

"Това е част от процес, който позволява на ЕК да има ясна представа каква е позицията на всяка отделна страна. За нас това е важно, защото искаме, когато представим доклад, той отново да бъде единодушно приет от всички страни, включително от България и Румъния", изтъкна говорителят.

"Това, което е съществено да се каже за България, е, че имаше много важни развития през последните месеци. Имаше критично важни назначения, които ние коментирахме на различни етапи", допълни Марк Грей.

Той уточни, че представянето на по-цялостната актуализирана информация ще е възможност ЕК да покаже как усеща нещата. Подчерта, че многократно е изразена позицията на еврокомисията относно последните назначения в държавата, включително са изказани притеснения.

"Сега фокусът ни е следният – назначенията са факт, как да направим така, че те да проработят, как да гарантираме, че ще ги има резултатите, които са толкова важни и в прокуратурата, и в другите ключови институции. За нас ударението ще е там и при това представяне на актуалната информация за България", заяви Марк Грей.

Все пак говорителят подчерта, че изборът на нов Висш съдебен съвет, скандала с Конституционния съд и назначаването на новия главен прокурор са различни случаи и затова е много трудно да им бъде дадена обща оценка.

"ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България", посочи говорителят на ЕК.

Той призна, че са изразявани тревоги относно принципите на прозрачност и почтеност и за това дали е създадена възможност да се избира между най-добрите кандидати. "Оттам нататък кой е бил избран, си е работа на съответните български институции", каза Грей.





















БНР

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване