01/26/13 09:21
(http://www.klassa.bg/)

Жените шефове в ЕС стават повече, а у нас по-малко

Делът на жените в управителните съвети на публичните компании се увеличава във всички страни от ЕС без България, Полша и Ирландия, сочат данните на ЕК.

Новите цифри показват нарастване на броя на жените в управителните съвети на 15,8% спрямо 13,7% през януари 2012 г. По-конкретно това представлява средно 17% от членовете на управителните съвети без изпълнителни правомощия (15 % през януари 2012 г.) и 10% от членовете с изпълнителни правомощия.

България е единствената държава, в която се наблюдава значително намаление - с 4%, докато в Полша и Ирландия няма промяна в броя на жените в управителните съвети, които се запазват съответно на 12% и 9%.

Новите данни за ЕС представляват увеличение с 2,2% в сравнение с октомври 2011 г. и са най-значителното регистрирано досега увеличение за една година спрямо предишната.

Това нарастване е вследствие на предложението на Европейската комисия, прието на 14 ноември 2012 година, с което се въвежда цел от 40% за броя на избраните спрямо заслугите жени в управителните съвети, посочват от ЕК.

"Цифрите говорят сами: регулаторният натиск има ефект. Най-накрая дружествата започват да разбират, че ако искат да запазят конкурентоспособността си в едно застаряващо общество, не могат да продължават да пренебрегват способностите на талантливите жени. 60% от новодипломираните висшисти са жени". Това заяви заместник-председателят на Комисията и комисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг по време на Световния икономически форум в Давос.

Най-високото увеличение е регистрирано в Италия (4,9 процентни пункта, с които общият процент става 11%), където неотдавна беше приет закон с квоти, с който се изисква до 2015 г. в дружествата, допуснати до борсова търговия, и в държавните дружества 1/3 от членовете на управителните и надзорните съвети да бъдат жени.

Франция, в която през 2011 г. беше въведен закон с квоти, беше първата държава в ЕС, където в управителните съвети на всички най-големи дружества, допуснати до борсова търговия, има повече от една жена. Понастоящем жените представляват 25% от членовете на управителните съвети на дружествата, включени в индекса CAC 40 във Франция, което представлява увеличение с 2,8% в рамките само на 10 месеца (януари—октомври 2012 г.).

Квотата във Франция е 40% до 2017 г., като тя се прилага за членове на управителни съвети с и без изпълнителни правомощия в големи дружества, които са допуснати или не са допуснати до борсова търговия (чийто персонал е най-малко 500 служители и чиито приходи са над 50 млн. евро), а междинната цел до 2014 г. е 20%.

В управителните съвети на една четвърт от най-големите дружества (25%) баче все още няма жени, посочват от ЕК.















ЕК





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване