01/26/13 09:59
(http://www.klassa.bg/)

На раздяла Обама обсипа с похвали Хилъри Клинтън

Американският президент Барак Обама обсипа с похвали своя досегашен държавен секретар Хилъри Клинтън, която се готви да пусне юздите на външнополитическото ведомство на САЩ.

Това стана в съвместно телевизионно интервю, което ще бъде излъчено в неделя. Си Би Ес /CBS/ пусна някои откъси в петък вечерта.
Двойното интервю, снимано в Белия дом, ще бъде показано изцяло в предаването "60 минути", една от институциите в американската телевизия. Очаква се то да подхрани спекулациите за евентуална кандидатура на Клинтън за президент през 2016 г.
"Аз просто исках да имам възможността да кажа публично "благодаря", защото мисля, че Хилъри ще остане сред най-добрите държавни секретари, които сме имали", заяви президентът на Съединените щати. Неговият първи дипломат ще бъде на тази длъжност още няколко дни.
"Имахме чудесно партньорство през последните четири години, тя ще ми липсва", каза още Обама, повтаряйки, че би искал тя да остане на своя пост за втория си мандат.
Клинтън, след като води дипломацията на първата световна сила от януари 2009 г., ще напусне, за да отстъпи на сенатор Джон Кери. Неговото назначение ще бъде одобрено от Сената във вторник.
"Аз искам единствено страната да оцени необикновената й роля, която имаше по време на моя мандат и броя на успехите на международната сцена, благодарение на упоритата й работа", добави още похвали президентът.
65-годишната Клинтън, не е дала твърди индикации за бъдещите си намерения, но във Вашингтон са убедени , че тя ще се кандидатира за президент през ноември 2016.
Опитен политик и на върха на своята популярност тя понякога e почитана като знаменитост. Клинтън казва от месеци насам, че иска да "започне отново личния си живот" и отрича, че ще се впусне в състезанието за Белия дом.
Някогашната "първа дама" на съпруга си /президента Бил Клинтън с два мандата между 1993-2001 г./ бе победена от Обама след ожесточени първични избори в Демократическата партия през 2008 г. Помирението им бе внимателно режисирано преди президентските избори през ноември 2008 г. и Обама, за изненада на всички, я назначи начело на дипломацията на САЩ.
"В политиката и демокрацията, понякога печелите изборите, понякога ги губите", заяви Клинтън пред Си Би Ес, за да обясни защо тя се присъединява към Обама след победата му преди четири години.

Телевизионната проява е изключително рядко явление за Обама, тъй като от началото на мандата си, той не е споделял сцената за съвместни телевизионни интервюта с някой различен от съпругата си Мишел. Съвместното интервю за френски телевизии през ноември 2011 г. на президента на САЩ и френския му колега по онова време Никола Саркози /на срещата на Г20 в Кан/ беше изключение.



















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване