01/28/13 16:02
(http://www.klassa.bg/)

ЕС може да остави „Хизбула“ извън черния списък, дори ако тя е сложила бомбата в Бургас

Координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил дьо Керков обяви пред „И Ю Обзървър“, че съюзът може да не включи „Хизбула“ в черния си списък, дори, ако организацията е сложила бомбата на летището в Бургас. По думите му, в България разследването по атентата вероятно ще приключи следващия месец, но ситуацията не е толкова проста.
Американски и израелски официални лица бяха заявили, че ЕС трябва да включи ливанската групировка в черния си списък на терористични организации, ако българското разследване установи вината й за атентата на летище „Сарафово“.
„Първо трябва да имаме силни доказателства, че военното крило на „Хизбула“ е отговорно за бомбата в Бургас. Те са предпоставка от правна гледна точка, но дори и след това е нужно да се запитаме това ли е правилното нещо, което трябва да направим“, разсъждава експертът.
Той отбелязва, че Ливан е доста крехка, силно фрагментирана държава. Затова не трябва да се слага някой автоматично в черния списък, само защото стои зад терористичен акт, а трябва да се вземе предвид и политическата оценка на контекста и времето. Керхов признава също, че няма консенсус сред членките на ЕС дали вкарването на „Хизбула“ в черния списък ще бъде полезно. По принцип , ако организацията влезе в този списък, ще стане законно невъзможно нейни симпатизанти от Европа да я финансират.
Керхов отбелязва, че САЩ не са признали за терористи нигерийските екстремисти от „Боко Харам“, за да не улеснят така международното им признание.
Неназован европейски дипломат отбелязва, че „Хизбула“ играе много важна политическа роля в Ливан. Изданието цитира и Владимир Чуков с прогнозата му, че ако групировката бъде призната за виновна за атентата в Бургас, тя ще трябва да бъде извадена от управляващата коалиция, а това означава дестабилизиране на Ливан и района.
Цитиран е и Алистар Крук, бивш съветник на ЕС за Близкия изток, който в момента ръководи неправителствена организация в Бейрут. Той изразява съмнение, че „Хизбула“ има нещо общо с атентата в Бургас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване