01/28/13 23:40
(http://e-vestnik.bg/)

ЖурнаГлистите, референдумът и как да се превърнем от избирателна сган в Суверен

Николай Колев Босия в предаването “Горещо”. Снимка - от екрана

Ако това, което видяхме в неделя, се нарича референдум, то по-добре е да няма подобни дивотии. Ако това, което се случи като финал на една няколкомесечна истерия, то пряка демокрация от този тип не ни е нужна. Тук, обаче, не искам да ритна в дамара само т. нар. „политически партии”. Защото, всъщност, те са едни квартални банди от хъшлаци, които ни мародерстват и тормозят по един първобитно-общинен начин и ни принуждават да търсим други пещери, в които да се заврем, за да избягаме от тормоза. Тези банди ни занимават със собствените си проблеми и ни цакат чрез каменни брадви, администрация, съдебна система топлофикации, образование, здравеопазване и какво ли не още. От вчера дори измислиха още един начин да ни прецакват. Новото оръжие се нарича РЕФЕРЕНДУМ.

Тук правя една стъпка встрани, за да маркирам нещо много важно.

Техните проблеми и мераци нямаше да струват пукната пара, ако ги нямаше медиите и журнаглистите. Става дума за т. нар. „национално-отговорни медии”, които държат монопол върху манипулирането на българските граждани поотделно, както и обществото като цяло. Те са основният виновник за обуначването и глупавизирането на българина и рекетирането му.

Този „референдум” много ми заприлича на две махленски банди от хъшлаци в Перник. Млатят се с юмруци, винкели, компромати и псувни, а медиите им дават изумителен комфорт да съобщават колко зъба на противника си са избили или колко носа са счупени.

Но това е само за зрителите пред дискотеките.

Всъщност, те имат абсолютно едни и същи цели. Паричните потоци на бюджета и инвестициите да минават през тях и половината да остава по джобчетата им.

Какво ми направи впечатление при подготовката на референдума?

Първото е, че нямаше истинска информация за целта на този референдум. Появяваха се едни и същи главатари и псувачки, които спореха за едни пари и цени. Но защо не започнаха с анализ на сегашното състояние на енергетиката и маркетинг-вътрешен и външен. Знайно е, че сегашните енергопроизводители  правят електричество с около 2 000 мегавата в повече, отколкото ни е необходимо. От тях 1 000-1 500 мегавата се продават навън. Останалите потъват нереализирани. Ако бяха показали меморандуми или заявки от други страни, които имат намерение да купуват ток от нас нещата щяха да имат съвсем други измерения. Ако бяха казали, че България по енергийна ефективност е на опашката и за едни и същи неща използват 6 пъти повече енергия, отколкото в ЕС, то българският гражданин щеше да иска референдум за програма за енергийна ефективност, а не за нови мощности. Тези работи биха ги казали експертите. Но не тези, които обслужват партийно-бандитските интереси, а тези, които имат гражданска позиция, морал и воля да кажат истината, а не полуистината на партийните „експерти”. Тук аз не искам само върху тях да стоваря цялата отговорност. Отново стигаме до медиите.

Ще ви разкажа за една случка в писателското кафене по тоталитарно време.

Пловдивският, хм…, поет Тодор Чонов пише някакви стихчета, че ще счупи зъбите на всеки негов критик. Критикът Божидар Кунчев му се подиграва с антрефиле в „Литературен фронт, ако не се лъжа. При което дребосъкът Чонов отива в кафенето до масата на едрия Кунчев и му забива едно гюле в зъбите. Едно зъбче пада и Кунчев с разплакана физиономия минава от маса на маса да го показва и да иска съчувствие. В резултат на което възниква спор кой от тях е прав. Истинският проблем на българската литература е не зъбчето на Кунчев и епистоларната им преписка. Истинският проблем е че такава няма. Но такъв разговор не се проведе.

Е, българските медии се държат по същия начин.

Друг „аргумент” беше, че АЕЦ „Белене” щял да даде 60 000 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване