01/29/13 17:22
(http://www.klassa.bg/)

България втора в Източта Европа по ниска необходимост от външно кредитиране


България е втората страна в Източна Европа след Естония с най-малка необходимост от външно финансиране през 2013 г. Това става ясно от анализ на агенцията за кредитен рейтинг Moody's, цитиран от Bloomber. Прогнозата на агенцията е за необходимостта от допълнителен финансов ресурс през 2013 г. на 11 държави от региона. След България се нареждат Латвия, Литва, Словения. А най-голяма необходимост от външно финансиране през тази година според Moody's ще имат Унгария, Чехия, Словакия и Турция.

Финансовите нужди на унгарското правителство са най-големи - 19% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Кабинетът в Прага ще се нуждае от финансиране в размер на 12.7% от БВП на страната. Докато правителството в Талин - едва от 3.2% от БВП, сочат разчетите на анализаторите.

Като цяло нуждите от кредитиране на Източна Европа се свиват спрямо миналата година като дял от БВП на региона. Причината е, че правителствата продължават да харчат контролирано, а икономическият растеж се възстановява. Перспективите на региона се подобряват, тъй като опасността от “заразяване” от дълговата криза в еврозоната намалява, сматя рейтинговата агенция. В стойностно изражение необходимостта от финансиране на Източна Европа ще нарасне с 4.1% спрямо миналата година до 184 млрд. евро, но като дял от от БВП ще се свие до 9.9% при 10.2% през 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване