01/29/13 14:34
(http://www.klassa.bg/)

За да не страдаме ние, Москва спира кранчето с газ за Украйна само при топло време

Русия ще ореже доставките на газ за Украйна в „следващите няколко дни“, но само ако времето остане топло, за да не страдат много зависимите от горивото държави в ЕС. Това прогнозират украински експерти, цитирани от „ИЮ Обзървър“.
Михаил Гончар, директор на базирания в Севастопол мозъчен тръст „Номос“, който информира европейски дипломати, е заявил в понеделник пред изданието, че огромната фактура, изпратена миналата седмица на Киев от Москва е прелюдия към нова газова война.
„Газпром“ е изпратил писмо до украинския дистрибутор „Нафтогаз“ миналата седмица, в което се иска 7 милиарда долара за невнесен газ миналата година.
„Според обичайната практика на Русия, ние трябва да очакваме ускоряване на събитията от тяхна страна. Искам да кажа, че трябва да очакваме от тях да намалят доставките на газ през следващите няколко дни или следващата седмица най-късно", казва Гончар. Той отбелязва, че руския газопровод „Северен поток“ към Германия позволява на Москва да атакува Украйна, без да удря най-големия си европейски съюзник.
Но югоизточни държави като България и Румъния, които зависят от украинския транзит, ще пострадат, казва Гончар. Той все пак уточнява, че „Газпром“ е загубил толкова много пари и доверие в последната газова война през 2009 г., че би предприел отново подобна стъпка, само ако времето се запази топло, за да не страдат толкова много зависимите държави от ЕС.
„Колкото по-топло е времето, толкова повече „Газпром“ ще е готов да прекъсне доставките за Украйна“, казва експертът, като добавя, че засега прогнозата е за хубаво време.
Русия в предишните години не бе искала такса от Украйна. Според Гончар обаче, последното решение на Киев да остане извън руския митнически съюз и намерението да подпише споразумение за асоцииране с ЕС , карат Кремъл да предприеме нови действия.
По клаузата "take or pay" от договора от 2009 г. Нафтогаз трябва да купува един определен минимум газ на година и да плаща за него, но заради свитата промишлена дейност в Украйна заявките са били по-малко.
Богдан Соколовски, преподавател по енергийна сигурност в университета в Киев, смята, че за промяна на отношението на Русия играе роля и сделката, която Украйна подписа преди седмица за разработване на находищата на шистов газ в страната. Това ще я направи по-независима от руските газови доставки след 5-10 г. Украинската страна също се опитва да купува газ директно от Азербайджан и Туркменистан.
Европейската комисия заяви в понеделник, че Русия и Украйна трябва да спазват ангажиментите за газовите доставки и че страните от ЕС имат достатъчно резерви от горивото засега, отбелязва изданието.
Но посланикът на Украйна в Брюксел Костантин Елисеев смята, че ЕС трябва да даде повече пари за модернизиране на „Нафтогаз“, да лобира пред МВФ за по-голяма помощ и да подпише веднага споразумението за асоцииране и търговия. То бе задържано от страна на съюза заради затварянето на бившия премиер Юлия Тимошенко, което в Брюксел смятат, че е по политически причини.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване