01/29/13 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Лондон праща военни в помощ на френската операция в Мали

Великобритания ще изпрати около 350 военнослужащи в Западна Африка в подкрепа на френските сили, които водят бойни действия срещу ислямистите, предаде Би Би Си, цитирайки премиера Дейвид Камерън. . От този контингент 40 души ще обучават войници на малийската армия, а 200 ще заминат за съседните африкански страни като военни съветници. Преди това Лондон бе заявил, че ще помага на френската армия в Мали само логистично. Отделени бяха два военнотранспортни самолета C-17 и един разузнавателен Raytheon Sentinel R1 (на снимката). С тяхното обслужване ще се занимават 90 британски военни, съобщава в.“Гардиън“. От „Даунинг стрийт“ подчертават отново, че британският контингент няма да участва в преки бойни действия в Мали.
На 29 януари в Адис Абеба на среща на представители на африкански и западни държави бе постигната договореност да се отделят за военната мисия в Мали 455,5 милиона долара, предаде АП. ЕС се е съгласил да предостави 67 милиона долара, Япония -120 милиона, САЩ – 96 милиона долара.
Предстои в Брюксел страните от ЕС да одобрят военна мисия за повишаване боеспособността на малийската армия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване