01/29/13 13:38
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха пластири, които вкарват ДНК ваксина в организма

Създадоха пластири, покрити с микроскопични игли, способни да вкарат ДНК-ваксина в човешкото тяло, пише „Live Science“. Тези ваксини ще помогнат да се изработи имунитет срещу много болести.
Смисълът на ДНК ваксините е, че запознават организма с генома на патогените и той разбира, когато го атакуват пришълци, след което сигнализира имунната система. Затова ДНК ваксините са по-полезни от обикновените. При тях не се губи време за очистване на протеините от патогените, а това прави самото тяло.
Учените са покрили микроигли, широки 250 микрона и дълги 650 микрона, с биоразлагащ се филм, който съдържа ваксината, както и съединения, стимулиращи имунитета и помагащи на клетките да разпознаят ДНК материала. Иглите не вредят на нервните окончания и на кръвоносните съдове, затова няма болка или някакви усложнения.
Филмът остава в тялото и след махането на пластира, като се разтваря бавно от няколко дни до седмица, обяснява един от авторите на проекта Питър Демат. Бавното действие осигурява ефективна имунна защита.
Пластирите са били изпробвани на маймуни макак резус. Оказало се, че организмът на животните е изработил 140 пъти повече протеин, свързан с ДНК ваксината, за разлика от обикновените ваксини.
Важен за практическото приложение на новото изобретение е и фактът, че пластирите с ваксината могат да се съхраняват при стайна температура няколко седмици.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване