01/29/13 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Търсят възможности за пренасочване на работници от ВМЗ Сопот в други фирми

От утре правителството започва да търси възможности за пренасочване на работници от "ВМЗ"-Сопот към други предприятия, заявили свободни работни места в региона.
Това е било обсъждано на среща при премиера Бойко Борисов на представители на синдикатите и министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на труда и социалната политика Тотю Младенов във вторник, съобщиха от правителствената пресслужба.
"На синдикатите ще бъде предоставен от бюрото по труда в Пловдив списък със заявки на компании, за свободни работни места, за да може хората, които искат по-сигурна работа, извън "ВМЗ", да бъдат пренасочени на друга", съобщи икономическият министър Добрев. По думите му по време на разговора е обсъден и вариант за преминаване на четиричасов работен ден на част от работещите в машиностроителното дружество.
"По данни на Министерството на труда и социалната политика в бюрата по труда в област Пловдив, от анкетираните над 225 частни фирми са заявени близо 400 свободни работни места", съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Според Младенов социалните партньори КТ "Подкрепа", КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал имат проекти по Националния план за заетост, които също ще се включат в мотивирането на хората от "ВМЗ", в тяхното обучение, квалификация и допълнителна преквалификация. "Българо-германските центрове също са заявили над триста човека за допълнителна квалификация и преквалификация", допълни още социалният министър.
Становището на КНСБ за бъдещето на дружеството, е обособено около два варианта, стана ясно още след днешната среща. По думите на президента на синдиката Пламен Димитров единият вариант е "Агенция отбранителна промишленост, към която да бъдат интегрирани държавните структури и с публично-частно партньорство да бъдат подкрепени от частния сектор, а другият - финансово-промишлен холдинг с подкрепяща търговска банка, който също да може да организира в себе си отношенията между всички структури и да гарантира сериозни поръчки и договори към цялата промишленост, в това число и към ВМЗ", обясни Димитров.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване