01/30/13 14:04
(http://www.klassa.bg/)

FT: Еврото и търговията ще обезсмислят ЕС

Предимствата от членството в съюза са все по-незначителни заради задълбочаващата се интеграция в еврозоната и перспективата за свободна търговска зона със САЩ
Какъв е смисълът за една страна да е в Европейския съюз (ЕС), но извън еврозоната? Този въпрос не е толкова странен, колкото вероятно изглежда на пръв поглед. Това всъщност е и въпросът, на който Великобритания ще отговори, ако проведе референдум за членството си в Съюза. Откакто запазването на еврозоната се превърна в основен приоритет на общността, какъв е смисълът от членството в ЕС извън еврозоната, особено ако сте Великобритания? Поддръжниците на подобно членство обикновено изтъкват единния пазар като неоспорим аргумент. Тези ползи обаче са твърде преувеличени, твърди  Волфганг Мунчао, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието, цитиран от Investor.bg.
Ако британските гласоподаватели гласуват с „Не“ през 2017 г., напускането на страната ще отнеме около година, докато бъде договорено и още една или две години, докато бъде осъществено на практика. Така че трябва леко да перифразираме първоначалния си въпрос – Какъв е смисълът от членство в ЕС извън еврозоната след 2020 г.?
Дотогава вероятно значението на единния пазар ще бъде подкопано от два фактора. На първо място е вътрешното напрежение. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се съгласиха да направят общо предложение относно бъдещата икономическа интеграция на еврозоната през май. То ще обхваща трудовите пазари, социалната сигурност и финансовата стабилност. С други думи еврозоната започва да развива единен пазар в единния пазар, който е ЕС.
Дори сегашното споразумение за банковия сектор да изглежда половинчато, в крайна сметка еврозоната ще постигне истински съюз, който покрива всички банки, предоставя пълни надзорни правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гарантира всички депозити във валутния съюз. По този начин банковият съюз ще узурпира, каквито функции са останали на единния европейска пазар в сектора на финансовите услуги.
Освен това ще станем свидетели на натиск извън еврозоната от привържениците на идеята за свободна трансатлантическа търговска зона. Идеята не е нова, но напоследък изглежда получи нов тласък поради взаимния интерес, както от страна на САЩ, така и на ЕС.
говска зона със САЩ
Най-важното следствие от свободната търговска зона няма да е премахването на митата. Те така или иначе не са много високи. По-важното е, че продукти, които са регулирани според едното законодателство, ще могат да се търгуват свободно в цялата зона без нови регулаторни пречки. Изпълнението на такъв договор няма да е лесно. Не е ясно дали европейците например ще позволят вноса на генно модифицирани организми. Геостратегическият и икономически интерес за създаването на единен трансатлантически съюз обаче най-вероятно ще надделее. В момент, когато много наблюдатели предричат залеза на глобалната хегемония на САЩ, двете най-големи световни икономики ще се обединят, за да създадат де факто единна икономическа зона, произвеждаща 50% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Дори Великобритания да е извън ЕС тя без съмнение ще е член на подобна зона. Така че не е необходимо да се притесняваме за това, че страната може да изпадне в търговска изолация. Във всеки случай, дори ако трансатлантическата свободна търговска зона не е факт през 2020 г., Великобритания ще остане част от Европейската икономическа общност (ЕИО).
Причината за един подобен по-малко обвързващ съюз са притесненията за загуба на политически суверенитет. Ако сте извън ЕС, но в ЕИО, нямате глас при определянето на политиката в единния пазар. Ето защо Норвегия и Исландия трябва да се съгласяват с решенията на ЕС.
Това разбира се би било неприемливо за Великобритания. И все пак този аргумент зависи от начина, по който Лондон ще договори условията за напускането си. Параграф 50 на Договора за ЕС предоставя тази възможност. Предимствата от членството в ЕС без участие в еврозоната са все по-незначителни на фона на задълбочаващата се интеграция във валутния съюз и перспективата за свободна трансатлантическа зона. Ако дадена страна е напълно убедена, че никога няма да се присъедини към еврозоната, наистина няма особен смисъл да остава член на ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване