01/30/13 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Акад. Стефан Воденичаров ще новият министър на образованието

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър на образованието, съобщиха от пресцентъра на МС. Той ще заеме мястото на подалия оставка в понеделник заради скандала във Фонд „Научни изследвания“ Сергей Игнатов. 
 В началото на заседанието на правителството в сряда от думите на премиера Бойко Борисов първоначално се разбра, че  заместник-министър Милена Дамянова ще наследи Сергей Игнатов, което доведе до сериозно объркване сред журналистите.
По-късно от правителствения пресцентър уточниха, че премиерът Борисов предлага за вакантния министерски пост акад. Стефан Воденичаров.
„Ще предложа на парламента акад. Воденичаров да заеме този пост, защото е безспорен учен. През тези 3-4 месеца Фондът за научни изследвания трябва да заработи така, както трябва, а не да се замерят с рецензии и корупция. Освен това мисля, че акад. Воденичаров ще убеди своите колеги в БАН, че тези няколко месеца действително могат да се използват за още по-тясно сътрудничество между БАН, научните изследователски институти, министерството, отделните министри, така че това е една добра кандидатура“, коментира премиерът Бойко Борисов.
„Ние сме бедни, защото произвеждаме малко. Ние трябва да правим така, че да произвеждаме повече и да живеем един нормален живот. Първо, без обучение не става. Второ, не става без наука и не става без иновации. Искам да кажа, че в момента трябва да се приготви ОП „Наука и образование", нещо, което много дълги месеци беше усилие на ръководството на ректорите на университети, на ръководството на учените от БАН. Трябва да се запозная с реалните проблеми“, каза акад. Воденичаров.
Той уточни, че докато заема министерския пост, ще си вземе неплатен отпуск от БАН.
Акад. Воденичаров беше един от хората, които оглавяваха инициативния комитет за изграждане на нова атомна електроцентрала, който бе подкрепен и от БСП, и това породи спекулации за политическата му принадлежност.  Самият той обяви в сряда, че е твърд привърженик на развитието на ядрената индустрия у нас, както и защитник на АЕЦ „Козлодуй".
От БСП бързо реагираха, като заявиха, че акад. Воденичаров „не е техен“, а е човек на науката. От левицата бяха категорични, че няма да подкрепят кандидатурата му за министър на образованието.
„Дълбоко е моето учудване от това, че акад. Воденичаров се е съгласил да бъде назначен за министър на образованието. Той е жертва на кризисен пиар. Истината е, че въпреки качествата му, ние няма да го подкрепим за този пост, защото за 3,5 години, ние видяхме отношението на Борисов и Дянков към науката, и към БАН конкретно. С този акт, Борисов се опитва да си купи индулгенция. Съжаляваме, но г-н Борисов трябва да знае, че интелект не се купува“, коментира народният представител от Коалиция за България Антон Кутев.
От ДПС също заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на акад. Воденичаров в Народното събрание.
„Крайно време беше проф. Сергей Игнатов да освободи българското образование и наука от себе си.  Що се отнася до номинацията на акад. Стефан Воденичаров, ние правим ясно разграничение между оценката ни за акад. Стефан Воденичаров, като безспорен авторитет, учен не само от национална, но от световна величина. Големият проблем е как този безспорен авторитет ще се впише в един модел на властта, в една държавна политика, която ние определяме като политика на финансов геноцид собствено спрямо институцията, която до днес се представлява от акад. Воденичаров – БАН. Понеже за нас е важна не толкова персоната, а държавната политика, ние няма как да подкрепим тази персонална промяна в кабинета“, каза председателят на ДПС Лютви Местан.
Веселин Методиев от Синята коалиция пък изрази учудване от това, че „човек от БСП става министър в кабинета на ГЕРБ“. 
„Аз не мога да отговоря, за мен това е безспорна изненада. Воденичаров е председател на БАН, авторитетен човек, но тук не се избира експерт, това е политическа длъжност, политическа отговорност и всички сме видели какво се е случило с предишния министър и какво се е случило с много министри на образованието. Това са много сериозни неща и не трябва да се шегуваме с тях“, коментира Методиев.
От „Атака“ ще подкрепят Стефан Воденичаров за министерския пост, заяви депутатът от „Атака“ и председател на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков.
„Подкрепяме номинацията на акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието. Акад. Воденичаров е утвърден учен, признат и в академичната общност, председател на БАН. За съжаление, БАН ще осиротее за известно време, но се надявам да е за добро и за БАН”, коментира Стоичков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване