01/30/13 18:04
(http://www.hsnovini.com/)

Близо 600 кандидати за 75 места в хасковското военно поделение

Бройката на кандидатите за 75- те вакантни места в хасковското поделение може да достигне 600 души

Приблизително 350 са гражданите от областта, кандидатствали за 75- те вакантни места за военослужещи в хасковското поделение. От Областния военен отдел прогнозират, че цифрата ще нарастне на близо 600 кандидати, тъй като за местното поделение се подават молби и от други областни отдели.

Кампанията по набиране на военни стартира в началото на месец декември, а крайният срок за подаване на документи бе на 18- ти януари.

“Големият интерес от страна на гражданите се обяснява до голяма степен от липсата на свободни бройки в продължение на 3 години, също и заради атрактивността на военната служба и заплащането”, коментира началника на Областния военен отдел подполковник Славчо Колев.

Задължителните условия за кандидатстване, през които са минали желаещите да постъпят на военна служба не са малко.

“Основните условия на които трябва да отговаря едно лице, за да кандидатства са да бъде български гражданин, да не е осъждан за престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, да е здрав физически и психически. Допустимата възраст е 32- години. Също е важно лицата да не са бивши военослужещи, които са били уволнени дисциплинарно”, допълни подполковник Колев.

След подаване на документите, всички кандидати получават направления и дати за прегледи във Военно медицинска академия, където се провеждат медицинските прегледи и тези за психическа пригодност. Именно там отпадали близо 30 % от кандидатите, сподели началникът на хасковския Областен военен отдел. Продължилите, се класират за физическите изпити, които включват 1000 метра крос, 10 по 10 метра сувалки, и определен брой лицеви опори и коремни преси направени за 1 минута. Той е определен за 25- ти февруари, но от военния отдел информираха, че се очаква да бъде изместен за месец март, за което всички ще бъдат уведомени в писмен вид. Преминава се и през тест за обща кутура, съдържащ 100 въпроса. За да бъдат приети като военослужещи кандидатите не трябва да имат под 200 точки на физическия изпит и под 55 на теста за обща култура. Допълнителни точки носят и наличието на висше образование, предишна служба и владеене на английски език.

Младен Желязков

Началникът на ОВО- Хасково подполк. Славчо Колев

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване