01/30/13 13:55
(http://www.klassa.bg/)

В Колумбия готвят закон за легализиране на синтетичната дрога

Колумбийските власти предлагат, наред с марихуаната и кокаина, в страната да се легализират и синтетичните наркотици - екстази и метамфетамини. Това съобщи пред колумбийското радио министърът на правосъдието Рут Стела Кореа. Законопроекът ще бъде внесен в парламента през март.
По-рано Конституционният съд на Колумбия се обяви против наказателно преследване на хора, притежаващи малки дози кокаин и марихуана. Както отбелязва Би Би Си, в момента тези наркотици са официално забранени, но ако колумбийците ги използват за лични цели не биват наказвани.
Според правителството в Богота, новият закон ще помогне да се установи контрол над наркотрафика в страната.С изготвянето на проекта са ангажирани експерти и учени, както и бившият президент Сезар Гавирия.
В подкрепа на легализацията на наркотиците се обяви сенаторът Рой Барерас, представител на Зелената партия. Той подчерта, че наркотрафикът изцяло зависи от кокаина и търговията с него ще спре, ако той бъде декриминализиран в целия свят. Но политикът е против приравняването на леките наркотици със синтетичните. Барерас прогнозира, че новият закон няма да бъде одобрен от Конгреса – парламентът на Колумбия.
Дълго време Колумбия се смяташе за най-големия доставчик в света на кокаин, но отстъпи място на Перу, отбелязва Би Би Си. Все още някои източници продължават да я считат като най-крупен износител.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване